Główne zalety fermentowanych produktów:
- zmniejszają wzdęcia i gazy
- poprawiają trawienie
- zwiększają wchłanianie substancji odżywczych
- poprawiają florę bakteryjną organizmu
- zwiększają odporność
Ogórki kiszone dostarczają dużą ilość witamin C, A i błonnika. Dodatkowo są również świetnym źródłem probiotyków. Sok z ogórków doskonale wpływa na nasze zdrowie. Lecz zawiera on sporą ilość soli niezbędnej podczas fermentacji dlatego nie należy przesadzać z jego ilością.
2.Kefir
W kefirze znajdziemy aż 30 różnych kultur bakterii dlatego jest najlepszym przetworem mlecznym. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne są bakterie.
Kapusta kiszona stanowi dodatek do wielu dań a co najważniejsze jest niezwykle zdrowa. Warto zwracać uwagę na jakość tego produktu. Najlepiej przygotować ją samemu:
- 2 liście laurowe
- 40 dag soli morskiej
- 2 kg kapusty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz