1. Smak
Bardziej intensywny aromat i smak będzie miał polski czosnek. Jest to związane z tym, że nie jest zbyt duży i rośnie naturalnie.
2. Waga
Czosnek chiński będzie większy niż polski lecz będzie przy tym lżejszy. W ten sposób oszczędzony jest koszt transportu.
3. Kolor
Nienaturalnie jasny kolor ma czosnek sprowadzany z Chin. Aby zapobiec kwitnięciu jest on opryskiwany różnymi chemikaliami. Dzięki temu może dłużej leżeć na sklepowych półkach. Do dodatkowego bielenia stosuje się również chlor, Według sprzedawców brak naturalnych plam na czosnku przyciągnie więcej klientów. Większe prawdopodobieństwo, że czosnek pochodzi z polskich upraw im " brzydsza" jego skórka.
Czosnek pochodzenia chińskiego jest dokładnie wyczyszczony z korzenia zaś polski zazwyczaj ma u nasady główki resztki korzenia.
W markecie w 80% znajduje się czosnek pochodzący z Chin. Znajdź lokalnego rolnika jeżeli zależy Tobie na posiadaniu naturalnego czosnku o niezwykłych właściwościach. Często są też spotykani na małych targach. W domu możesz również posadzić swój własny czosnek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz