Co dzieje się z jedzeniem i wodą w żołądku?
Proces trawienia rozpoczyna się dokładnie wtedy, gdy myślimy o naszym przyszłym posiłku: ślina jest wytwarzana w ustach. Kiedy żujemy pokarm, mieszamy go ze śliną, która zawiera niezbędne enzymy do trawienia. Następnie zmiękczone jedzenie dostaje się do naszych żołądków, gdzie zostaje zmieszane z kwasem żołądkowym. Żołądek potrzebuje średnio 4 godziny na trawienie pokarmu przed przekształceniem go w płyn lub pokarm. Pokarm idzie dalej do jelita, gdzie przekazuje organizmowi wszystkie składniki odżywcze.
Woda nie pozostaje w żołądku przez długi czas. Żeby żołądek poruszył 300 ml wody, potrzeba około 10 minut. Więc jeśli pijesz podczas jedzenia, woda nie tworzy jezior w Twoim żołądku. Bardzo szybko przechodzi przez przeżuty pokarm, nawilża go i szybko opuszcza żołądek.
Nasze ciało jest skomplikowanym, ale bardzo dobrze dostrojonym systemem. Jeśli żołądek ,, czuje'', że czegoś nie można strawić, wytwarza więcej enzymów i zwiększa kwasowość cieczy wewnątrz. Nawet jeśli wypijesz 2 litry wody, nie wpłynie to na poziom kwasowości. Nawiasem mówiąc, woda dostaje się także do żołądka z jedzeniem.
Przy okazji, badania wykazały, że niektóre pokarmy mogą obniżać poziom kwasowości w naszych żołądkach, ale szybko wracają do normy.
Płyny nie wpływają na szybkość trawienia
Nie ma badań potwierdzających błędne przekonanie, że ciecz wypycha pokarm stały do jelita, zanim zostanie w pełni strawiony. Naukowcy twierdzą, że płyn opuszcza organizm szybciej niż pokarm stały, ale nie wpływa na szybkość trawienia.
Jeśli pijesz podczas jedzenia , nic Ci nie zaszkodzi. Wręcz przeciwnie, woda pomaga zmiękczyć pokarm stały. Ale nie pij, zanim połkniesz jedzenie - w jedzeniu powinno być wystarczająco śliny, która zawiera niezbędne enzymy. Picie podczas jedzenia ma pewne zalet. Badania pokazują, że gdy osoba robi krótkie przerwy, aby wypić wodę, spowalnia proces odżywiania. W rezultacie ludzie jedzą mniej, co jest dobre. Jeśli jesteś przyzwyczajony do picia herbaty z jedzeniem zamiast wody, nie ma w tym nic złego. Badania pokazują, że nie ma różnicy w poziomie kwasowości po wypiciu herbaty lub wody. Temperatura wody, którą pijesz nie wpływa na szybkość trawienia ani na liczbę otrzymywanych składników odżywczych. Żołądek może podgrzać lub schłodzić jedzenie do niezbędnego poziomu. Jednak naukowcy zalecają picie ciepłej wody, która schłodzona jest do 60 stopni Celsjusza.
Czy martwisz się o wodę pitna podczas jedzenia? Co myślisz o tym temacie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz