wtorek, 10 września 2019

10 produktów, których specjaliści od żywienia zalecają unikać

Aby nie torturować się ścisłą dietą, współcześni dietetycy zalecają zdrowe jedzenie i ćwiczenia. Eksperci stworzyli również tabele i listy produktów na podstawie ich właściwości odżywczych. Wszyscy wiemy, że biały chleb, smażone jedzenie, słodycze i napoje gazowane są zakazane, ale w rzeczywistości jest więcej produktów, które powinny znaleźć się na liście zabronionych produktów spożywczych.


1. Słodkie jogurty

Pożywne produkty mleczne nie są słodkie. Tak, jogurt jest naprawdę dobry dla naszego organizmu, ale jeść go bez cukru i dodatków owocowych. Słodki jogurt może być deserem, ale nie jest koniecznym produktem mleczarskim. Dietetycy zalecają unikanie produktów mlecznych zawierających zagęszczacze i skrobię. Zamiast tego dodaj do jogurtów świeże jagody, przyprawy i ekstrakt waniliowy.

2. Ryż

Mówi się, że ryż jest prawie jak chleb, a pod względem odżywczym biały ryż jest najmniej korzystny. Zawiera ogromną ilość prostych węglowodanów, które mogą powodować przyrost masy ciała. Specjaliści od żywienia twierdzą, że ryż może być  dla ciebie dobry, ale powinien być naprawdę wysokiej jakości.

3. Pietruszka

Pietruszka może być naprawdę szkodliwa. Niedoświadczeni kucharze nie powinni dodawać ją do sałatek i mieszać z majonezem, śmietanę lub olej, ponieważ pietruszka może zacząć emitować azotany i dosłownie zamienić się w truciznę w ciągu 30 minut. Specjaliści od żywienia zalecają, aby nie dodawać pietruszki do żadnego dania tuż przed podaniem, aby zachowało wszystkie przydatne elementy.


4. Sosy

Czy zauważyłeś kiedy, jak różni się domowa pasta pomidorowa od ketchupu kupionego w sklepie? Majonez, musztarda i inne sosy nie są wyjątkiem od reguły. Chodzi o to, że wszystkie zakupione sosy zawierają cukier. Dietetycy wyjaśniają: taniej jest dodawać cukier zamiast naturalnych pomidorów, aby wzbogacić smak. Zaleca się wybieranie oliwy z oliwek, siemienia lnianego lub samodzielne mielenie pomidorów i dodawanie przypraw.

5. Suszone owoce i chipsy owocowe

Chipsy owocowe stają się coraz bardziej popularne wśród zwolenników zdrowej diety, ale większość producentów stosuje tę samą metodą do produkcji tych chipsów, jak do produkcji chipsów ziemniaczanych. Robią je poprzez smażenie na oleju. Tak więc chipsy warzywne lub owocowe zawierają tyle kalorii, co chipsy ziemniaczane. Zazwyczaj ładnie wyglądają i smakują, dzięki obróbce chemicznej, którą przechodzą przed suszeniem. Co więcej, proces ten wydłuża okres przydatności produktu prawie 3 razy. Niestety po przetworzeniu te owoce i warzywa w ogóle nie są przydatne ani zdrowe. Przed zakupem suszonych owoców zwróć uwagę na ich jasny kolor, nienaturalny połysk, miękkość lub zapach. Są to cechy przetwarzania. Suszone owoce nie będą jasne, ani miękkie.

6. Winogrona

Może to zabrzmieć dziwnie, ale winogrona nie są tak zdrowe. To ich słodkość sprawia, że zjadamy całą porcję naraz, co powoduje, że nasze ciało otrzymuje jednocześnie zbyt dużo cukru. Specjaliści od żywienia twierdzą, że powinniśmy mądrze mieszać winogrona z innymi produktami. Nie powinniśmy ich jeść razem z tłustymi potrawami, rybami, świeżymi ogórkami, melonami, piwem lub mlekiem.

7. Zle ugotowane ryby 

Ryba jest prawie wolna od szkodliwych tłuszczów i zawiera przydatne tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega - 3. Naukowcy zbadali strukturę chemiczną najpopularniejszych potraw z ryb i doszli do wniosku, że gotowanie lub pieczenie ryb oszczędza najwięcej użytecznych substancji. Amerykańscy kardiolodzy twierdzą, że smażone, wędzone i słone ryby są naprawdę szkodliwe.


8. Kukurydza

 Po wielu różnych badaniach naukowcy doszli do wniosku, że zmodyfikowana kukurydza wpływa na organizmy lądowe i wodne. Zauważyli nawet, że pyłek ze zmodyfikowanej kukurydzy zawiera szkodliwą truciznę. W wielu krajach ten rodzaj kukurydzy jest naprawdę zabroniony. Nie zaleca się spożywania kukurydzy w puszkach ani innych produktów w puszkach, Lepiej go ugotować lub upiec, aby zachować przydatne składniki.

9. Mleko kokosowe

Mleko migdałowe. kokosowe lub orzechowe z Brazylii zawiera dodatkowy cukier, aromaty oraz dodatkowe kalorie. Przed zakupem produktu zapoznaj się ze wszystkimi składnikami. Jeszcze lepiej kupić mleko orzechowe w sklepach ekologicznych.

10. Wafle ryżowe

Wafle ryżowe występują w wielu dietach, ponieważ prawie nie zawierają tłuszczu. Kilka lat temu popularne magazyny zalecały nawet zastępowania chleba waflami ryżowymi. Niestety placek ryżowy ma wysoki indeks glikemiczny, więc bardzo szybko poczujesz głód po zjedzeniu. W rezultacie możesz jeść więcej kalorii niż powinieneś i przybierać na wadze.

4 komentarze:

  1. Połowy tekstu nie widać przez te reklamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Bzdury jakieś piszecie.chińczyki jedzą prawie sam ryż i są szczupli.A pietruszka???śmieszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń