sobota, 12 listopada 2016

Czy jajka należy myć i trzymać w lodówce?

Zapewnie każdy zaraz po zakupach wkłada do lodówki większość produktów żywnościowych a w tym jajka. Producenci zalecają trzymać jajka w lodówce aby wydłużyć ich  wytrzymałość. Jajka powinny być umyte przed spożyciem a nie zaraz po zakupie. Sprawdź czy warto je myć i trzymać w lodówce.


Przyczyną psucia się jajka jest jego skorupa która składa się z porów które pod wpływem kontaktu z wodą otwierają się i szybciej się psują. Producenci aby uniknąć starzenia natłuszczają skorupę a potem chłodzą.
Jajka nie powinny zmieniać nagłych temperatur dlatego nie myjąc lepiej przechowują się w lodówce.
Mycie jajek po zakupie jest niewskazane od kur z wiejskich dostawców ponieważ rzadko kiedy zarażone są salmonellą i dłużej można je przechowywać.
Przez wiele lat mówiło się ,że jajka przyczyniają się do wysokiego poziomu cholesterolu jednak dzisiejsze badania wskazują na to ,że nie jest to związane z prawdą ponieważ jaja  zawierają składniki odżywcze i można jeść kilka jajek dziennie  i nie wpłynie to negatywnie na stan naszego organizmu. Dostarczają białko o dużym stopniu przyswajalności. Najlepiej jest jeść jajka lekko ścięte .Gdzie nie doszło do łączenia się związków chemicznych z tlenem. Pamiętajmy aby do surowego dania np.tatar kiedy dodajemy jajka półsurowe lub surowe jedynie używany jajek organicznych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz