piątek, 29 września 2017

Aby tryskać pełnym zdrowiem spożywaj te 3 fermentowane produkty - koniecznie zobacz!

Fermentowane produkty świetnie wpływają na nasz organizm, ponieważ posiadają cudowne właściwości. Przeczytaj poniżej i zapoznaj się z tymi produktami!

Główne zalety fermentowanych produktów:
  • zmniejszają wzdęcia i gazy
  • poprawiają trawienie
  • zwiększają wchłanianie substancji odżywczych
  • poprawiają florę bakteryjną organizmu
  • zwiększają odporność
1.Ogórki kiszone 
Ogórki kiszone dostarczają  dużą ilość witamin C, A i błonnika. Dodatkowo są również świetnym źródłem probiotyków. Sok z ogórków doskonale wpływa na nasze zdrowie. Lecz zawiera on sporą ilość soli niezbędnej podczas fermentacji dlatego nie należy przesadzać z jego ilością.

2.Kefir
W kefirze znajdziemy aż 30 różnych kultur bakterii dlatego jest najlepszym przetworem mlecznym. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne są bakterie.

3. Kapusta kiszona
Kapusta kiszona stanowi dodatek do wielu dań a co najważniejsze jest niezwykle zdrowa. Warto zwracać uwagę na jakość tego produktu. Najlepiej przygotować ją samemu:

Składniki
  • 2 liście laurowe
  • 40 dag soli morskiej
  • 2 kg kapusty 
Poszatkuj kapustę następnie wymieszaj z solą. Pokrusz liśćmi laurowymi, odstaw na godzinę. Przełóż trochę kapusty do szklanego słoika i mocno ubij gdy wypuści sok. Następnie przekładaj kolejne warstwy kapusty i dociskaj mocno do dna. Kapusta zwiększy swoją objętość dlatego słoik należy wypełnić do 3/4 pojemności. Potem należy odstawić w ciemne miejsce a następnie przykryć pokrywkę, ale nie zakręcaj jej. Kilka razy dziennie przez 3 dni przekłuwaj kapustę aby ją odgazować. Kapusta jest gotowa po 3-4 dniach. Wtedy należy zakręcić pokrywkę i przechować w lodówce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz