sobota, 21 października 2017

Jak zamrażać pierogi?

Dzisiaj pokażę Wam ciekawy sposób na zamrożenie pierogów który stosuje go od lat moja mama. Bardzo mi się spodobał i postanowiłam go wam przedstawić. Trochę go zmodyfikowałam i stosuję go przy każdym robieniu pierogów. Przeczytajcie poniżej.

Potrzebne rzeczy do zamrożenia pierogów:
  • woreczki foliowe
  • deski drewniane lub plastikowe
  • folia spożywcza
  1.  Ugotowane pierogi najpierw smaruję tłuszczem i zostawiam pod przykryciem
  2. Kiedy pierogi ostygną, przygotowuję drewniane deski
  3. Następnie owijam je folią spożywczą tak aby zostało trochę folii na przykrycie 
  4. Na desce wyłożonej folią układam pierogi jeden obok drugiego
  5. Pozostałą część folii przykrywam i chowam do zamrażalki. Przechowujemy około 4 - 5 godzin aż całkowicie się zamrożą
  6. Potem wykładam zamrożoną deskę z pierogami. Wyjmuję woreczek foliowy lub strunowy i wkładam pierogi do niego, delikatnie odrywając od deski, Następnie chowam do zamrażalki.
Nie zamrażam pierogów z owocami. Kiedy nie wyjmuję ich szybko z zamrażalnika to układam pierogi na zimną patelnię z olejem i na małym ogniu rozmrażają się przykryte przykrywką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz