sobota, 18 listopada 2017

Co zrobić aby potrawy były idealne? Oto kilka prostych porad o których warto pamiętać!

Przedstawiam Wam kilka prostych porad, które przydadzą się każdemu w kuchni. Nasze dania będą smaczniejsze dzięki tym mało znanym trikom ale sprawdzonych przez wielu szefów kuchni.

1. Przygotowanie ciasta
 Ta rada przyda się przy świątecznych wypiekach. Chcesz żeby ciasto było smaczne i puszyste? Wystarczy wyjąć jajka i masło z lodówki wcześniej aby osiągnęły pokojową temperaturę.

2. Smażenie jajka
Idealnym sposobem na dobrze usmażone jajko jest minimalna ilość ciepła oaz masło. Inaczej białko się przypali a żółtko zetnie. Smażąc jajko sadzone warto też zachować cierpliwość.

3. Rumiana skórka
Przez używanie nieprzywierającej patelni czasami trudno jest usmażyć coś z rumianą skórką. Nieprzywierająca powłoka idealnie nadaje się do naleśników oraz jajek. Dania smakują dużo lepiej z metalowej lub zwykłej żeliwnej patelni.

4. Smaczna zupa krem
Pokrój wszystkie warzywa i usmaż na oliwie z oliwek aby zupa krem smakowała jeszcze lepiej. Polej wody lub bulionu gdy warzywa zaczną się rumienić. Smak warzyw jest dużo lepszy poprzez ich karmelizację cukru dzięki smażeniu.

5. Idealny stek
Mięso będzie się smażyło równomiernie jeżeli godzinę przed smażeniem wyjmiemy go z lodówki. Stek wyciśnij z wody aby skórka była rumiana.

6. Genialne naleśniki
Nie ważne jakiego przepisu będziesz używać to zawsze warto dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany. Dzięki temu naleśniki będą jeszcze lepiej smakowały niż zawsze.

7. Klarowny bulion
Podstawą do kolejnych zup jest klarowny bulion. Gotuj drób przez 3 godziny na małym ogniu bez przykrywki aby taki uzyskać. Chcesz żeby bulion miał idealny kolor? Wystarczy dodać średnią cebulę na 1 litr wody.


Źródło: DomPelenPomyslow.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz