wtorek, 9 kwietnia 2019

Kawa rozpuszczalna jest zdrowa? - wszystko co musisz o niej wiedzieć

Czy dla zdrowia dobra jest kawa rozpuszczalna? Czy podtruwamy swój organizm, pijąc ją regularnie? Jak to jest z jej wpływem na nasze zdrowie? Chcę się podzielić swoimi wnioskami w tej kwestii.


Kawa rozpuszczalna a zdrowie
Jak przygotowywana jest kawa rozpuszczalna? Aby nadać jej smaku i aromatu, najpierw prąży się ziarna kawy. Po schłodzeniu ziaren, zostają one bardzo drobno zmielone. Właśnie do tego momentu proces produkcji zwykłej kawy, wygląda tak samo. W rozpuszczalnej kawie, z ziaren odparowywana jest woda, aby pozostawić sam aromat. Podstawą w tym procesie jest sublimacja, czyli usuwanie wody. Dzięki temu, w kawie rozpuszczalnej występuje mniej kofeiny niż w zwykłej. Kawa rozpuszczalna nie wpływa tak dobrze na organizm jak mielona, ponieważ posiada dużo mniej polifenoli.

Zmniejszona ilość wchłanianego żelaza
Kawa rozpuszczalna niestety zmniejsza ilość wchłanianego żelaza. Absorpcja żelaza spadnie nawet do 0.60%, jeżeli po posiłku bogatego w żelazo, wypijemy kawę rozpuszczalną. Najlepiej wypić ją godzinę przed posiłkiem.
/> Ochratoksyna A
Jest to produkowana przez grzyby mikotoksyna. W kawie rozpuszczalnej znajduje się jej dwa razy więcej niż w zwykłej. Spożywanie jej regularnie w większych ilościach przyczynia się do uszkodzenia pracy nerek, układu nerwowego, odporności a także do powstania nowotworu.

Rakotwórczość
W porównaniu do zwykłej kawy, spożywanie kawy rozpuszczalnej bardziej przyczynia się do zachorowania na raka pęcherza moczowego u kobiet.

Ile kofeiny jest w kawie rozpuszczalnej?
W 100 g kawy rozpuszczalnej znajduje się 26 mg kofeiny. W zmielonej kawie znajdziemy 40 mg kofeiny. Głównym zarzutem kawy rozpuszczalnej dla wielu osób jest mniejsza zawartość kofeiny.

Pić kawę rozpuszczalną czy nie?
Możemy ją spożywać ale nie w zwiększonych dawkach. Lepszym wyborem dla dobra naszego zdrowia będzie picie prawdziwej kawy zmielonej niż rozpuszczalnej. Decyzja należy do Was.

2 komentarze: