Czy dla zdrowia dobra jest kawa rozpuszczalna? Czy podtruwamy swój organizm, pijąc ją regularnie? Jak to jest z jej wpływem na nasze zdrowie? Chcę się podzielić swoimi wnioskami w tej kwestii.
Kawa rozpuszczalna a zdrowie
Jak przygotowywana jest kawa rozpuszczalna? Aby nadać jej smaku i aromatu, najpierw prąży się ziarna kawy. Po schłodzeniu ziaren, zostają one bardzo drobno zmielone. Właśnie do tego momentu proces produkcji zwykłej kawy, wygląda tak samo. W rozpuszczalnej kawie, z ziaren odparowywana jest woda, aby pozostawić sam aromat. Podstawą w tym procesie jest sublimacja, czyli usuwanie wody. Dzięki temu, w kawie rozpuszczalnej występuje mniej kofeiny niż w zwykłej. Kawa rozpuszczalna nie wpływa tak dobrze na organizm jak mielona, ponieważ posiada dużo mniej polifenoli.
Zmniejszona ilość wchłanianego żelaza
Kawa rozpuszczalna niestety zmniejsza ilość wchłanianego żelaza. Absorpcja żelaza spadnie nawet do 0.60%, jeżeli po posiłku bogatego w żelazo, wypijemy kawę rozpuszczalną. Najlepiej wypić ją godzinę przed posiłkiem.
/>
Ochratoksyna A
Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuńJa tam wole tak szczerze ziarnistą, świeżo mieloną:) Mam tak sprawdzony sklep https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-AWAKEN-189.html mają tu wiele pysznych kaw.
OdpowiedzUsuń