1. Ziemniaki
Skóra ziemniaków szybciej się starzeje przez zimną temperaturę w lodówce. Zauważysz, że ziemniaki wkrótce nabiorą słodszego smaku , ściemnieją i będą bardziej wysuszone, jeśli będziesz je przechowywać w lodówce przez zbyt długi czas. Przez chłód skrobia w ziemniakach o wiele szybciej przekształca się w cukier. Schowaj ziemniaki w mniej chłodnym miejscu, takim jak piwnica czy spiżarnia, zamiast trzymać je w lodówce. Aby zapewnić im lepszą cyrkulację powietrza, ziemniaki możesz trzymać w papierowej torbie, wtedy na dłużej zachowują świeżość.
2. Czosnek
Używa się go do wielu przepisów. Prawdopodobnie nie jesteś w stanie nic bez niego ugotować, bez względu na to, czy uprawiasz go w swoim ogródku czy kupujesz w sklepie. Dobrze żebyś wiedziała jak najlepiej go przechowywać, aby mieć pewność, że czosnek zachowa świeżość w smaku przez dłuższy czas. Kupno pojemnika na czosnek będzie najlepszym sposobem na zachowanie świeżości. Czosnek nie wyschnie, dzięki szklanemu słoiczku specjalnie przeznaczonym do przechowania.
Jeśli tylko zrobisz to w odpowiednim miejscu, cebulę możesz przechowywać przez bardzo długi czas. Najlepiej jak ziemniaki ją przechowywać. Najlepszym sposobem do przechowywania ziemniaków jest chodne miejsce takie jak spiżarnia czy piwnica, tak jak wspomniałam w powyższym punkcie. Jednak nie należy trzymać cebuli przy ziemniakach. Cebula może szybciej się zepsuć, ponieważ ziemniaki uwalniają gazy. Najlepiej umieść je w różnych półkach, aby dopilnować tego, żeby ziemniaki i cebula w spiżarni były oddzielone.
4. Olej słonecznikowy i oliwa
Mimo tego, że tak naprawdę produkty te wcale nie powinny się tam znajdować, to i tak wiele osób trzyma olej słonecznikowy lub oliwę z oliwek w lodówce. W oliwie pojawią skrzepy i stanie się mętna i gęsta, jeśli będziesz przechowywać ją w lodówce. Oliwa zaczyna nam krzepnąć przez chłód z lodówki. Ciemne i chłodne pomieszczenie takie jak spiżarnia będzie najlepszym miejscem do trzymania oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek. Olej i oliwa wytrzymają nawet do 18 miesięcy, jeżeli do przechowywania zaopatrzysz się w butelkę z ciemnego szkła.
5. Jajka
Za pewne są one w każdym domu. Zawsze znajdują się gdzieś pod ręką. Czy kiedyś zastanawiałaś się, gdzie należy je przechowywać? Pod warunkiem, że nie umieścisz ich na drzwiach, to jajka wytrzymają dłużej w lodówce. Zamiast na drzwiach przechowuj jajka głęboko w lodówce, gdzie temperatura jest bardziej stała, ponieważ ciągłe zmiany temperatury mogą sprawić, że szybciej się zestarzeją.
Pewnie jesteś ciekawa dlaczego na tej liście znalazła się bazylia. Przecież znajduje się w schłodzonych strefach w sklepie. Bazylia zwiędnie w lodówce zanim się obejrzysz, ponieważ bazylia nie jest odporna na niską temperaturę. Poza tym roślina ta wchłania inne zapachy z lodówki. o Najlepiej traktuj ją jak zwykły kwiat i do szklanki wody włóż jej gałązki. Zblanszuj i zamroź resztę listków bazylii, jeżeli po przygotowaniu posiłku zostanie Ci kilka listków.
7. Pomidory
Najlepiej przechowywać poza lodówką, ponieważ chłodne powietrze z lodówki przerwie proces dojrzewania pomidorów, co doprowadzi do utraty smaku, aromatu oraz zniszczenia prawidłowej konsystencji miąższu. Jeśli będziesz trzymać je w misce w wodzie to zachowasz ich smak i świeżość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz