Czym właściwie są goździki?
To pachnące i wyschnięte różowe bączki kwiatów pochodzące z wiecznie zielonego rdzennego drzewa w Indonezji. Goździki są właściwie jedną z najbardziej lubianych i najczęściej używanych przypraw na świecie. Poza słodkim smakiem jaki nadają potrawom, znane są również ze swoich leczniczych właściwości, a to dlatego, że są bogate w wiele witamin, przeciwutleniaczy i minerałów. Wszystkie te składniki mogą zdziałać wiele dobrego dla Twojego organizmu. Oto niektóre z korzyści zdrowotnych jakie przynosi jedzenie 2 goździków dziennie i, które poprawią Twoje samopoczucie.
1. Wzmacniają układ odpornościowy
Goździki poprzez zwiększenie liczby białych krwinek, które pomagają w walce z infekcjami są jednym z najlepszych lekarstw jakie możemy przyjmować w celu zwiększenia odporności. Zawdzięczamy to wzmacniającej witaminie C, zawartej w przyprawie.
2. Pomagają w leczeniu dolegliwości trawiennych
Goździki mogą być używane jako lek na problemy żołądkowe, ponieważ zwiększają wydzielanie enzymów trawiennych. Badania przeprowadzone na wydziale farmakologii, Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Lagos wykazało, że wyciąg z goździków pomógł w leczeniu wrzodów żołądka i nawet miał podobne efekty działania do niektórych leków na wrzody. Goździki zmniejszają również ilość gazów i łagodzą mdłości. Są bogate w błonnik, który wspomaga zdrowie układu pokarmowego i pomaga zapobiegać zaparciom. Najlepszym sposobem leczenia schorzeń trawiennych jest spożywanie sproszkowanych goździków lub pieczonych z miodem.
3. Łagodzą ból zębów
Goździki mają właściwości znieczulające. Jeśli męczy Cię ubytek lub boli ząb, możesz przykładać goździka na problematyczny ząb, aby pozbyć się tymczasowo bólu, zanim odwiedzisz dentystę.
4. Wspomagają zdrowie wątroby
Wątroba odtruwa nasze organizmy z chemikaliów i metabolizuje leki, które przyjmujemy. Badanie przeprowadzone na wydziale nauk o żywności i odżywianiu w Kairze wykazało, że eugenol zawarty w oleju z goździków wspomaga funkcje wątroby.
To samo badanie z Kairu wykazało, że eugenol nadaje goździkom ich przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości. Jednym ze sposobów na wykorzystanie ich jest stosowanie goździków jako leku na ból głowy. Możesz przyjmować je na dwa sposoby : spożywanie i stosowanie miejscowe. Jeżeli wolisz jeść to możesz zmieszać sproszkowane goździki z solą kamienną w szklance mleka, żeby uwolnić się od bólu głowy, a jeśli wolisz stosowanie miejscowe to namocz goździki w oleju kokosowym i masuj nimi skronie, żeby uśmierzyć ból.
6. Wzmacniają kości i stawy
Goździki zawierają takie suplementy jak flawonoidy, eugenol czy mangan, które pozytywnie wpływają na zdrowie kości i stawów. Substancje te zwiększają gęstość kości, uczestniczą w procesie ich budowy i dostarczają zdrowych minerałów, których potrzebują. Ponadto mangan ma świetny wpływ na zdrowie mózgu.
7. Zwalczają bakterie
Badanie przeprowadzone na uniwersytecie w Buenos Aires przetestowało goździki w starciu z groźnymi bakteriami np. e.coli czy gronkowca. Analiza wykazała, że olejek goździkowy skutecznie je zwalczał. Istnieje nawet ziołowy płyn do płukania ust z olejku z drzewa herbacianego goździków i bazylii. Według wydziału periodontologii w Leuven, płyn ten może wzmocnić dziąsła i zmniejszyć ilość bakterii i kamienia nazębnego po stosowaniu zaledwie 21 dni.
Naukowcy z uniwersytetu medycznego w Pekinie odkryli, że wyciąg z goździków zapobiegł rozrostowi guzów i nawet wywołał apoptozę w wielu ludzkich komórkach nowotworowych. Obejmowało to raka piersi, płuc i jajników. Jak i również innych nowotworów we wczesnych stadiach rozwoju. Ten niesamowity eugenol z goździków posiada również właściwości antynowotworowe, ale uważaj, ponieważ eugenol w dużych ilościach może być trujący. Zawsze skonsultuj się najpierw z lekarzem przed próbowaniem nowych ziół i domowych leków.
Goździki są najlepszym i najbogatszym polifenolem żywnościowym. Polifenole to związki chemiczne, które wchłaniamy podczas jedzenia warzyw i mogą zdziałać cuda w naszych organizmach. Na przykład obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Poprawiają funkcje i elastyczność tętnic, wydłużają życie. Przeciwutleniacze są bardzo ważne dla organizmu. Zapewniają swoistą stabilność i poziom ochrony przed wolnymi rodnikami w naszym ciele, które mogą powodować przewlekłe choroby i stany zapalne. Między innymi raka, choroby serca, czy artretyzm. Jednym z zadań przeciwutleniaczy jest neutralizacja wolnych rodników, żeby nie mogły wyrządzić szkód w organiźmie
10. Pomagają regulować poziom cukru we krwi
Goździki działają jak insulina. Są bardzo korzystne dla osób cierpiących między innymi na cukrzycę. W zasadzie pomagają pozbywać się nadmiaru cukru z krwi do komórek organizmu, wyrównując poziom cukru. W badaniu z 2006 roku, pacjenci chorzy na cukrzycę spożywali goździki codziennie przez 30 dni. Naukowcy odkryli, że mała dawka goździków zmniejsza czynniki ryzyka cukrzycy. W innym badaniu naukowcy odkryli, że goździki nie tylko zwiększają produkcję insuliny, ale także poprawiają funkcje komórek, które są za to odpowiedzialne.
11. Wspomagają krzepliwość krwi
Goździki zawierają witaminę K, która wspomaga właściwą krzepliwość krwi, Jest to szczególnie potrzebne tym, którzy mają problem z nadmiernym krwawieniem z powodu niedoboru tej witaminy. Pamiętaj tylko, że spożywanie witaminy K z innymi lekami, które mają z kolei obniżać krzepliwość krwi, mogą dążyć do działań niepożądanych. Koniecznie skonsultuj się z lekarzem zanim włączysz więcej witaminy K do swojej diety.
Czy kiedykolwiek używaliście goździki na co dzień jako przyprawę albo naturalny lek?
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz