Składniki:
- ocet winny 150 ml
- woda 1 litr
- ziele angielskie 12 sztuk
- musztarda w proszku 3 łyżki
- cukier 100 g
- ogórki 1 kg
- czosnek 6 ząbków
- sól 1 łyżeczka
- goździki 12 sztuk
Przygotowanie:
Pod bieżącą wodą dokładnie umyj ogórki, odetnij końce, a zbyt duże ogórki pokrój na 4 części. Włóż 4 goździki, 1 łyżeczkę musztardy,4 kulki ziela angielskiego oraz 2 ząbki czosnku do wysterylizowanych słoików. Następnie włóż ogórki.
Następnie wyjmij ogórki, odwróć do góry dnem i poczekaj aż całkowicie wystygną.
Z jednej porcji ugotujesz 3 półlitrowe słoiki ogórków.
Tak przygotowane ogórki będą doskonałą przekąską na kolację czy obiad oraz dodatkiem do świątecznych potraw
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz