czwartek, 22 sierpnia 2019

Niebo w gębie! Chrupiące i pachnące ogórki węgierskie!

Latem w kuchni większość gospodyń domowych przygotowuje pyszne przetwory na zimę Dzięki szybkim przepisom będziesz mogła uprościć swoje zadanie. W dzisiejszym artykule poznasz przepis na pikantną i pachnącą przekąskę - ogórki po węgiersku. Okazują się bardzo smaczne po dodaniu jednego tajemniczego składnika. Sprawdź!



Składniki:
  • ocet winny 150 ml
  • woda 1 litr
  • ziele angielskie 12 sztuk
  • musztarda w proszku 3 łyżki
  • cukier 100 g
  • ogórki 1 kg
  • czosnek 6 ząbków
  • sól 1 łyżeczka
  • goździki 12 sztuk 
Przygotowanie:

Pod bieżącą wodą dokładnie umyj ogórki, odetnij końce, a zbyt duże ogórki pokrój na 4 części. Włóż 4 goździki, 1 łyżeczkę musztardy,4 kulki ziela angielskiego  oraz 2 ząbki czosnku do wysterylizowanych słoików. Następnie włóż ogórki. 

Wymieszaj wodę z cukrem, solą i zagotuj, aby przygotować marynatę. Potem wlej 150 ml octu i do słoików wlej mieszaninę. Zakręć słoiki i gotuj w garnku z wodą przez 5 minut. 

Następnie wyjmij ogórki, odwróć do góry dnem i poczekaj aż całkowicie wystygną.

Z jednej porcji ugotujesz 3 półlitrowe słoiki ogórków.  

Tak przygotowane ogórki będą doskonałą przekąską na kolację czy obiad oraz dodatkiem do świątecznych potraw



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz