1. Zamocz marchew, seler czy rzodkiewki w lodowatej wodzie z połową ziemniaka, jeśli nie są już tak chrupiące.
2. Dodaj do wody szczyptę soli lub plasterek cytryny, jeżeli chcesz, żeby jajko po ugotowaniu było łatwe do obrania.
3. Owiń ser papierem, a nie folią, aby utrzymać jego świeżość na dłużej.
4. Połową dojrzałego banana zastąpisz jajko w słodkich wypiekach.
6. Cebulę włóż wcześniej do zamrażarki na 10 minut, aby nie płakać podczas krojenia.
7. Jeśli dodasz trochę ryży do solniczki to sól nie stwardnieje.
8. Jeśli położysz drewnianą łyżkę na garnku to woda nie wykipi.
9. Z samego jogurtu możesz zrobić pyszny poczęstunek dla dzieci. Wystarczy umieścić go w szprycy cukierniczej, następnie na pergaminie wycisnąć małe kropelki i wsadzić za godzinę do zamrażarki.
10. Jeżeli przesoliłaś zupę to wrzuć do niej kawałki surowych ziemniaków, aby wchłonęły sól. Po 10 minutach wyjmij z garnka. Do dania dodaj łyżeczkę cukru, jeśli nadal jest bardzo słone.
aby woda nie wykipiala, ja dodaje troszeczke oleju
OdpowiedzUsuń