W naszej kuchni często można spotkać szkodnika zwanego molem spożywczym, które składają jaja głównie na sypkich produktach w naszej spiżarni. Zyją dwa tygodnie i są aktywne nocą. Aby dostać się do produktu są w stanie przegryźć nawet foliowane opakowania.
Jak zwalczyć mole spożywcze?
Mól w naszych domach jest pospolitym szkodnikiem. Może powodować ogromne straty, zmagają się z nimi również producenci żywności. Najbardziej lubią pokarmy sypkie, dlatego najczęściej spotkasz je w :
- kakao
- kasza
- mąka
- cukier
- płatki owsiane
- herbata
- mleko w proszku
- kawa
Larwy moli spożywczych, aby dostać się do środka mogą przygryźć plastikowe ubrania. Dlatego jeśli wcześniej zmagałaś się w swojej kuchni z molami spożywczymi to przed użyciem sprawdź stan produktu, nawet wtedy, gdy jest szczelnie zamknięty.
Wyrzuć wszystkie sypkie produkty
Musisz wyrzucić wszystkie sypkie produkty z szafek, jeśli zauważysz ślady moli spożywczych. Miejscem ich żeru może stać się nawet kawa, herbata, rodzynki, przyprawy, suszone owoce, opakowania z bakaliami, makarony, warzywa, owoce i mąka. Lepiej wyrzucić wszystko i nie ryzykować. Produkty te zapakuj w worek i dobrze zawiąż, aby dorosłe osobniki nie mogły się cofnąć do mieszkania. Następnie wyrzuć przed dom do kubła na śmieci.
>Porządki
Po opróżnieniu czas na porządki. Wszystko bardzo dokładnie umyj. Użyj do tego wody z octem, który działa bakteriobójczo. Do sprzątania możesz użyć również dedykowanych środków antybakteryjnych. Ocet wymieszaj z wodą w proporcjach 1:1. Mole spożywcze nie przepadają za jego zapachem.
Sprawdź dobrze kratki wentylacyjne i wszystkie trudno dostępne miejsca przez, które mogą dostać się dorosłe osobniki. Mają one 1 cm długości i nie przejdą nawet przez kratkę, która ma zamontowaną siatkę. Warto ją zamontować, jeżeli jej nie masz i ochronić mieszkanie przed dostaniem się moli przez przewód wentylacyjny.
Lepy na muchy to idealna pułapka na mole spożywcze. Warto zamontować je na jakiś czas w kuchni, aby mieć pewność, że żadne osobniki nie wyszły w nocy i złożyły jaja na świeżych produktach.
Sypkie produkty najlepiej przechowywać w specjalnie szczelnych pojemnikach. Wtedy mole spożywcze nie będą miał czego szukać w naszej kuchni. Zapach mięty odstrasza mole, dlatego umieścić ją na parapetach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz