Wiadomo, że woda jest potrzebna organizmowi do życia. Organizm nasz kumuluje sobie wodę na zapas poprzez naszą dietę i tryb życia. Z tego powodu są opuchnięcia, nadwaga, pogorszenie samopoczucia oraz cery, Początkowej fazie diety chudniemy dość szybko ponieważ pozbywamy się nadmiaru wody którą nasz organizm kumuluje sobie na potem. Oto kilka przyczyn zatrzymywania i gromadzenia się wody w naszym organiźmie.
Niedobory magnezu
Niedobór magnezu prowokuje organizm do kumulowania wody i przez to powstawaniu obrzęków. Dlatego jest tak bardzo ważnym pierwiastkiem dla naszego organizmu. Powinniśmy przyjmować go minimum 200 mg dziennie.
Spożywanie soli
Jest to składnik spożywczy ale mocno sprzyja zatrzymywaniu się wody, zawiera ona wszystko półprodukty, fast-foody a nawet słodycze. Patrząc na skład różnych produktów widzimy ile zawierają sodu. Spożywając różne potrawy dosalamy sobie. Dlatego bardzo istotne jest ograniczenie spożycie sodu. Aby wyeliminować zatrzymywanie się wody w organiźmie, przy domowych posiłkach lepiej zastąpić ją solą jodowaną albo himalajską, aby odrobinę jedzenie było zdrowsze. Jeżeli przez jakiś czas ograniczymy kupowanie gotowych produktów tzw. różne posiłki na mieście, surówki jak i również półprodukty do przygotowywania posiłków , to bądźmy pewni, że schudniemy bez większego posiłku nawet parę kilogramów.
Niedobory potasu
Jego niedobory doprowadzają do zatrzymywania się wody w organiźmie. Jest to wynikiem naszej niewłaściwej diety, która jest uboga w spożywaniu owoców a bogata w zażywaniu soli. Najwięcej potasu mamy w owocach
Niedobór witaminy B6
Jest bardzo potrzebna do poprawnej pracy organizmu jak i również odpowiada za prawidłowe działanie nerek, które usuwają wodę z organizmu i oczyszczają krew. Dużo witaminy B6 jest w orzechach, drożdżach , jajach lub mleku
Nieodpowiednia dieta
Wiemy, że przetworzona żywność ma bardzo dużo cukru i soli, które są używane w procesie jej produkcji i konserwacji. Przez to dłużej odpowiednia do spożycia. Mamy porównanie np ogórki w zalewie octowej mają długi termin do spożycia ponieważ zawierają dużo soli. Natomiast zwykłe ogórki kiszone których termin do spożycia jest krótszy ( dużo mniejsza zawartość soli) . Dlatego odżywiajmy się zdrowo , zrezygnujmy z gotowych na rzecz świeżych. Wykreślmy te produkty z naszej diety. Dzięki temu będziemy unikać nadmiaru wody w naszym organiźmie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz