sobota, 26 maja 2018

Zobacz dlaczego warto posypać szczyptę soli na rozgrzany olej na patelni!

Wszyscy wiemy, że smażąc potrawy musimy sporządzać na rozgrzanym oleju. Nie nasiąkają wtedy tłuszczem. Jednak w zetknięciu z rozgranym olejem może pryskać gdy ma w sobie dużo wody. Może to nas oparzyć a także ubrudzić kuchenkę. Co zrobić aby rozgrzany olej nie pryskał na patelni?



Ten trik stosowany jest przez szefów kuchni. Potrzebna nam będzie sól. Zrób jedną rzecz zanim olej rozgrzeje się do odpowiedniej temperatury. Należy posypać go szczyptą soli. Nie musi to być wcale mała szczypta soli, postaraj się rozsypać ją na całej powierzchni patelni. W zależności od wielkości naczynia dobierz ją.
Olej już nie będzie pryskał dookoła, możesz już położyć to co chcesz usmażyć. Należy również pamiętać o innych zasadach podczas układania potraw na gorącym oleju.

1. Nie rzucaj ich. Delikatnie układaj sztućcami.
2. Patelnia nie może być przepełniona.
3. Odsącz wodę zanim położysz coś na patelnię.
4. Kapiąca woda z rąk w zetknięciu z olejem może zacząć pryskać, dlatego należy pamiętać o suchych dłoniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz