sobota, 26 maja 2018

Zobacz dlaczego warto potrzeć pestkę awokado na tarce! Zrobisz to samo!

W nasionach awokado można znaleźć ponad 70% aminokwasów. Zawiera więcej błonnika niż wiele innych produktów spożywczych. Pestka, którą zwykle wyrzucamy ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Dzisiaj przedstawię Wam jak ją wykorzystać dla dobra naszego zdrowia.


Zobaczcie jakie korzyści możecie czerpać z jedzenia pestki awokado

  • Zmniejsza stany zapalne przewody pokarmowego
  • Poprawia trawienie
  • Łagodzi bóle miesiączkowe
  • Nasiona awokado zapobiegają wzrostowi nowotworów dzięki zawartości flawonolu
  • Zawiera kolagen, który odmładza naszą skórę
  • Poprawia wygląd naszej skóry
  • Wzmacnia włosy i nadaje im blasku
  • Zwalcza bóle i zapalenia stawów
  • Ma właściwości antybakteryjne
  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Pomaga przy biegunkach a także innych infekcjach układu pokarmowego
Zawartości pestki awokado
  • Dużo potasu
  • Witaminy A i E
  • Flawonol
  • Kolagen
  • Błonnik
  • Substancje grzybiczobójcze
  • Przeciwutleniacze ( 70% więcej niż sam miąższ)
  • Błonnik
Zobaczcie poniżej jak przygotować nasiono a następnie zetrzeć

  1. Dokładnie papierowym ręcznikiem wytrzyj pestkę.
  2. Aby pestka się wysuszyła odstaw ją ( powstanie łatwo odchodząca skorupka)
  3. Z suchej skórki obieramy pestkę. 
  4. Na małych oczkach ścieramy pestkę na tarce.
  5. W zamknięciu i suchym pomieszczeniu przechowujemy powstały pyłek.
Tak o to powstałą ,, przyprawę '' stosujemy kiedy mamy ochotę. Ma orzechowy aromat. Może być stosowana do przyprawiania sałatek czy deserów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz