Pestki jabłek a nowotwory
Nasiona jabłek zawierają sporo jodu oraz witaminy B17. Dlaczego jest to aż tak ważne? Może słyszeliście kiedyś, że trujące są pestki jabłek - trochę prawdy w tym jest. Występuje w nich cyjanek, ale w małym stężeniu, co w wyniku tego jest łatwo neutralizowany. Za gorzki smak odpowiada amigdalina, która zawiera cyjanek.
Powinna nas zainteresować jej cenna wartość. Gdy komórki w naszym organizmie są zdrowe to zawierają w sobie enzym zwany rodanazą. Komórki rakowe go nie posiadają. Zawierają za to betaglukozydazę , a pod jej wpływem cyjanowodór i aldehyd benzoesowy uwalniane są do środka komórek nowotworowych i stopniowo je zabijają. Zmniejsza to ryzyko przerzutów i wielkość guza.
Aldehyd benzoesowy po opuszczeniu komórki rakowej wchłania się do zdrowej. Tam utleniony jest do kwasu benzoesowego, który działa przeciwbólowo. Dlatego podczas choroby poprawia się jakość naszego życia, bo zmniejsza się ból.
Obniża poziom cholesterolu
Cholesterol powoduje udar mózgu, zawał a także wiele chorób związanych z sercem. Wprowadź do swojej diety pestki jabłek jeżeli chcesz kontrolować poziom cholesterolu, oprócz innych produktów przeznaczonych do jego zwalczania.
Niedobory jodu
- osłabienie
- niedoczynność tarczycy
- omdlenia
- zwiększone ryzyko zachorowania na raka żołądka
- powiększenie się tarczycy
Odporność
Pestki jabłek oprócz obniżania cholesterolu, pozytywnie wpływają na nasz układ trawienny a także pomagają wzmacniać odporność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz