sobota, 30 marca 2019

Już nigdy więcej nie odcedzaj makaronu przez durszlak! Zobacz dlaczego!

Specjalnością kuchni włoskiej są dania z wszelkiego rodzaju makaronem. W Polsce często popełniany jest jeden błąd. Po ugotowaniu makaronu do odcedzenia używamy durszlak, a następnie przepłukujemy wodą.






Dlaczego nie powinniśmy tak robić? Makaron traci część swojego aromatu po przepłukaniu wodą. W wodzie po makaronie jest dużo smaku, dlatego nie powinno się jej marnować.

Dlaczego najgorszą praktyką jest płukanie makaronu wodą?
Podczas gotowania w makaronie wydziela się lepka substancja, która pokrywa się po odlaniu wody. Dużo lepiej przylega się sos do lepkiego makaronu. Dzięki temu świetnie komponuje się z makaronem i nie spływa na dno talerza.

Do gotowaniu makaronu nie dodawaj oleju
Właśnie tą lepkość zabiera makaronowi olej, dlatego jest to duży błąd. W wyniku tego sos spływa na dno talerza, nie przykleja się do makaronu a on sam pozostaje bez smaku.

Włoska metoda przygotowywania makaronu
Ugotowany makaron wyjmuj za pomocą chochli. Przełóż do drugiego garnka, a następnie polej sosem. Makaron powinien być dokładnie wymieszany. Całość podsmaż i wlej pół chochelki wody z makaronu, aby wzbogadzić jego smak. Potem dodaj odrobinę startego sera, masła oraz oliwy z oliwek. Makaron przyrządzony w taki sposób nie skleja się na talerzu i jest bardziej aromatyczny.

Jak rozpoznać ugotowany makaron? 
Najlepiej to należy zapoznać się z czasem gotowania jakie zaleca producent na opakowaniu. Jednak te informacje nie podają rzeczywistego czasu gotowania. Poza tym każdy rodzaj makaronu jest inaczej gotowany. Główną zasadą podczas gotowania makaronu to na każde 100 g makaronu używamy 1 litr wody i 1/2 łyżeczki soli. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz