poniedziałek, 12 czerwca 2017

5 porad na dojrzałego i soczystego arbuza

Wspaniały owoc na upalne dni lata. Domyślasz się? - to arbuz. Jest najlepszy na ciepłe dni lata. W większości składa się on z wody. Wspaniale nawadnia i orzeźwia. Jak i również ma niesamowity smak.
Te cechy posiadają tylko dojrzałe i soczyste arbuzy. Jak poznać, że arbuz jest w pełni dojrzały?



Kolor
Należy zwrócić uwagę na kolor. Dojrzały owoc ma kolor ciemno zielony i jasne paski czy li im jaśniejsza zieleń arbuza oznacza, że nie jest on w pełni dojrzały.

Połysk i kształt
Jeśli na arbuzie są jakieś wypuklenia to lepiej go odłożyć. Dojrzały arbuz ma kształt równomierny i jest owalny.

Dźwięk pukania w owoc
Jeżeli zapukamy powinien wydać głuchy dźwięk.

Ciężkość arbuza 
Powinien być ciężki ponieważ w większości składa się z wody. Niedojrzały arbuz jest lekki.

Spód arbuza
Należy sprawdzić go odwracając i jeżeli zauważymy, że spód jest ciemno kremowy to znaczy, że jest dojrzały. Dlatego lepiej wybierać ciemno kremowy niż jasny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz