piątek, 24 maja 2019

Sok z pokrzywy - Zobacz dlaczego warto go pić!

Sok ten na pewno przyda się osobom, które są na diecie. W tym przypadku nie powinien być za dużo słodzony. Korzystnie wpływa na zdrowie, dlatego warto go pić.




Właściwości zdrowotne soku z pokrzywy
Za pewne pamiętacie pokrzywowe szampony. W przeciwieństwie do dzisiaj, nie było tak dużego wyboru. Na rzecz innych produktów odeszliśmy od nich, lecz to nie była dobra zmiana. Pokrzywa od tysięcy lat znana jest jako dobra dla zdrowia roślina. Może być spożywana na różne sposoby. Warto z samych pokrzyw ugotować zupę, przyrządzić sok z pokrzywy czy zaparzyć herbatkę pokrzywiową.
Pokrzywa niejednokrotnie stanowi główny składnik kosmetyków, które używamy, ponieważ korzystnie wpływa na nasze ciało w wielu aspektach. Roślina ta stanowi źródło fosforu, manganu, krzemu, siarki, miedzi oraz magnezu. Również zawarte są w niej witaminy takie jak: E, K, C i B1.

1. Posiada właściwości antybakteryjne
Warto zastosować ją miejscowo na trądzik. Pokrzywa wzmacnia odporność, przez co rzadziej będziemy chorować oraz oczyszcza organizm.

b
2. Anemia
Czyli niedobór żelaza. Pokrzywa zapobiega anemii oraz pomaga leczyć anemię, ponieważ bardzo dobrze uzupełnia braki żelaza.

3. Poprawia trawienie
Pokrzywa rozwiąże Wasze wszystkie problemy związane z trawieniem, ale również polepsza przemianę materii, ponieważ wpływa na efekty odchudzania.

4. Działa na stany zapalne
Pokrzywa pomoże rozwiązać problemy ze stanami zapalnymi w organizmie, ponieważ posiada właściwości przeciwzapalne.

5. Działa moczopędnie 
Jeżeli sok nie był nadmiernie słodzony, to na pewno pomoże osobom będącym na diecie. Roślina ta ma pozytywne znaczenie dla naszego metabolizmu, bo oczyszcza nasz organizm z toksyn oraz wypłukuje z organizmu nadmiar wody co wpływa na naszą wagę.

6. Układ krążenia
Na pracę układu krążenia korzystnie wpływają flawonoidy, które znajdziemy w pokrzywie.

Jak zrobić sok z pokrzywy?

Sok z pokrzywy nie zajmuje sporo czasu i jest łatwy w przygotowaniu.

Składniki:
  • woda
  • kilogram świeżych liści z pokrzywy (najlepiej młode krzaki)
Przygotowanie:
Pokrzywę umyj w ciepłej wodzie, a następnie odsącz. Bardzo drobno posiekaj i z maszynki lub sokowirówki wyciśnij sok. W stosunku 2:1 dodaj wodę, potem przecedź przez gazę. Do ciemnej butelki przelej sok z pokrzywy. Taka przyrządzona mikstura może maksymalnie postać w lodówce przez 5 dni. 
Zaleca się spożywanie 2 łyżek dziennie soku z pokrzywy. Najlepiej po kolacji i przed śniadaniem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz