wtorek, 7 maja 2019

Zobacz dlaczego powinnaś moczyć stopy w occie jabłkowym!

Wiele korzyści może Ci przynieść moczenie stóp w occie jabłkowym. Jako lekarstwo na wiele różnego rodzaju dolegliwości, znany jest jeszcze przez nasze babcie. W wodzie z dodatkiem octu jabłkowego moczyły swoje stopy wiosną i latem. Chcesz się dowiedzieć dlaczego?
W tym przypadku wykorzystamy jedną z dobrych dla zdrowia właściwości octu. Moczenie w nim nóg może przynieść nam wiele korzyści, ponieważ ocet jabłkowy ma właściwości bakteriobójcze. Zadba o nasze zdrowie, a także zabije brzydki zapach, który jest naturalny dla naszych stóp. Nie ma nic w tym dziwnego, stopy się pocą. Cały dzień chodzimy w skarpetkach i butach. Winowajcą powstawania przykrego zapachu jest wilgoć powodująca rozwój bakterii. Zacznij moczyć stopy w occie jabłkowym, jeżeli masz z tym problem i chcesz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu stóp, który może być wstydliwy, gdy jesteśmy w gościach.

Przygotuj letnią wodę. Dodaj 1/4 szklanki octu jabłkowego na każdy litr wody i przez 15 minut mocz nogi w takiej mieszance. Następnie powinny zostać dobrze osuszone. Twoje stopy zyskają nową świeżość, jeśli kurację będziesz powtarzać codziennie przez tydzień. 

Pomysł ten poradzi sobie nawet z obrzękami stóp po całym dniu pracy. Stopy są spuchnięte i obolałe. Należy wtedy tak samo włożyć do przygotowanej wody z octem. Pozbędziesz się obrzęku, jeżeli stopy w całości znajdą się pod powierzchnią wody. 

Zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy świetnie sprawdzi się przy odchudzaniu, ponieważ zwiększa ilość spalanej tkanki tłuszczowej oraz pobudza metabolizm. Poprawia trawienie oraz ułatwia rozkładanie się tłuszczy. Polecam  więc wypicie rano szklankę wody z łyżką miodu oraz octu jabłkowego. 

Ocet jabłkowy posiada również inne dobrze wpływające na zdrowie właściwości.:
  • Zapobiega miażdżycy 
  • Wspomaga odchudzanie
  • Wzmacnia naczynia krwionośne
  • Zakwasza żołądek
  • Oczyszcza ciało z toksyn
  • Zmniejsza ciśnienie krwi
  • Wzmacnia odporność 
  • Wycisza układ nerwowy
  • Sprzyja produkcji czerwonych krwinek
  • Poprawia trawienie
Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?

Wykonanie octu jabłkowego nie jest trudne, a warto mieć w domu taki w pełni naturalny produkt. Do przygotowania octu jabłkowego będziemy potrzebować:
  • 500 g cukru
  • 2 litry wody
  • 2 kg jabłek
Razem ze skórką ścieramy jabłka na tarce, lecz środki wyrzucamy. Warto mieć wiaderko fermentacyjne do wina, gdzie umieścimy jabłka. Do jabłek dolewamy rozpuszczony w wodzie cukier. Aby wiaderko miało cały czas dostęp do powietrza i mogło zabezpieczać przed owadami, należy je przykryć gazą. Co jakiś czas trzeba wstrząsnąć wiaderko. Około 5 tygodni będzie trwała fermentacja. Gdy woda przestanie się pienić to zauważymy jej koniec. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz