Zastosowania wody po kiszonych ogórkach
Woda czerpie z ogórków wiele wartości odżywczych. Wzbogaca ją witamina C - antyoksydant. Działa jako profilaktyka przeciwnowotworowa a także hamuje procesy starzenia się skóry. Jednak najbardziej przydatne jest wzmocnienie odporności. Ryzyko chorób zmniejsza regularne spożywanie witaminy C. Organizm również nabierze sił i szybciej zwalczy chorobę.
W wodzie po ogórkach znajduje się bogactwo witamin z grupy B oraz A, E, K. Zawiera również cenne minerały takie jak: potas, wapń, żelazo, cynk i magnez. Przybliżę Wam to bardziej, bo warto jest znać chociaż podstawy.
Witamina E
Nazywana jest witaminą młodości, ponieważ dba o naszą urodę i znajduje się kremach przeciwzmarszczkowych.
Witamina A
Jeżeli chcesz zmniejszyć ryzyko występowania chorób związanych z widzeniem w przyszłości, to jedz ją regularnie. Wzmacnia naszą odporność a także poprawia wzrok. Dba o Twoje paznokcie, skórę i włosy oraz pomaga w zwalczaniu wirusów i bakterii.
Powoduje krzepnięcie krwi. Dla procesu wchłaniania wapnia do naszych kości jest bardzo istotna.
Witaminy z grupy B
Są bardzo ważne, ponieważ odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Nasz stan psychiczny się pogarsza gdy mamy ich niedobory. Witaminy te poprawiają bystrość naszego umysłu, pełnią dużą rolę w procesach metabolicznych oraz wprawiają nas w dobry nastrój.
Również ważne są minerały. Cynk odgrywa bardzo ważną rolę w wielu procesów mimo nawet tego, że w naszym organiźmie znajdują się tylko śladowe ilości. Chroni on plamkę żółtą przed zwyrodnieniem , uczestniczy w przemianie białek i tłuszczów oraz pobudza pracę trzustki. Poza tym magnez zapobiega rozwojowi kamicy nerkowej i zapobiega osteoporozie. Niezbędny dla naszych kości jest wapń. W naszej krwi występuje żelazo, które pobiera tlen w płucach i rozszyła go do tkanek. Potas przesyła składniki odżywcze do komórek naszego ciała. Jego brak skutkuje problemami z koncentracją. Wpływa na jakość myślenia, ponieważ poprawia dotlenienie mózgu.
Kolejny trik warto zapamiętać na lato. Posmarujcie skórę sokiem po ogórkach kiszonych, jeżeli sparzycie się na słońcu a skóra będzie niemiłosiernie piekła. Woda po ogórkach kiszonych idealnie łagodzi pieczenie. Warto wypić pół szklanki soku gdy złapie Was zgaga. Pomoże Wam zahamować tą nieprzyjemność.
Ile pić wody po ogórkach?
Pół szklanki dziennie w zupełności wystarczy, ponieważ produkty kiszone zawierają dużo soli. Nie należy więc przesadzać, bo możemy się najeść takich problemów jak spędzenie pół dnia w toalecie a także zdrowotnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz