Jajka powinny być odpowiednio przechowywane, aby zachowały swoją świeżość. Drzwiczki od lodówki nie są dla nich najlepszym miejscem. Jajka mają styczność z ciepłą temperaturą powietrza, gdy otwierasz lodówkę. Jajka psują się szybciej, ponieważ wahania temperatur mogą im zaszkodzić. W ten sposób będziemy dotknięci chorobami zdrowotnymi oraz możemy popsuć sobie gotowane przez nas danie. Za pewne nikt po jajecznicy lub jajkach na twardo nie chciałby dostać zatrucia pokarmowego.
Umiejscowienie jajek na środkowej lodówce wewnątrz lodówki będzie najlepszym pomysłem, jeżeli już tak bardzo chcesz trzymać jajka w lodówce. W tym miejscu temperatura jest najstabilniejsza. Właśnie w środkowej półce powinny być trzymane wszystkie produkty szybko psujące się oraz wrażliwe na temperaturę. Warto zwrócić uwagę na to, że w sklepach jajka nie znajdują się w lodówkach. Nasza spiżarnia stanowi dla nich najlepsze miejsce. Jajka powinny być przechowywane w pomieszczeniu gdzie temperatura powietrza nie przekracza 20 stopni Celsjusza oraz zaciemnionym. Jajka szybko by się popsuły i zaczęłyby rozwijać się bakterie, gdyby jajka w sklepie znajdowałyby się w lodówce, a następnie wzięliby do rozgrzanego samochodu. Dlatego też szkodzi im przechowywanie do bocznych komór lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz