Wpływ toksyn na nasz organizm
Bardzo negatywny wpływ na nasz organizm mają właśnie toksyny. Na wielu płaszczyznach zauważymy ich działanie. Nasz organizm jest cały czas zmęczony, gdy przepełniony jest toksynami. Będziesz czuła brak energii oraz ciągłą senność, mimo wielu przespanych godzin. Również zauważysz problemy z koncentracją oraz ból głowy. Toksyny spowalniają metabolizm, więc możesz zacząć przybierać na wadze. Ponadto zatrzymują wodę w organiźmie, co wraz z nią usuwane są toksyny, a przez to jeszcze więcej zostaje ich w naszym ciele. Powstawaniu cellulitu sprzyjają toksyny. Wpłyną one też na naszą skórę, która będzie wyglądała gorzej. Możesz chorować częściej, ponieważ toksyny zmniejszają odporność.
Zgromadzone toksyny negatywnie wpływają na nasz organizm, dlatego tak ważne jest zadbanie o ich usunięcie.
Dzięki zawartości beta - karotenu oraz witaminy A, marchew jest jednym z najpotężniejszych oczyszczających warzyw. Wspomaga odporności oraz wspiera nasze serce. Warto spożywać marchew w różnej postaci i to codziennie. Doskonale nada się jako przekąska między posiłkami. Możesz przygotować z niej sok czy surówkę.
Zielona herbata
Dużo lepszym przeciwutleniaczem jest zielona herbata niż czarna herbata, którą najczęściej pijemy. Przeciwdziała zatrzymaniu się wody w organizmie, a wraz z nią toksyn, ponieważ zawiera kofeinę, która działa moczopędnie.
Orzechy
Wzbogacają nasz organizm dobrymi tłuszczami. W odtruwaniu amoniaku, pomoże wątrobie regularne spożywanie orzechów włoskich posiadających wysoki poziom kwasu argininowego.
Zielone warzywa liściaste
Za ich zielony kolor odpowiada chlorofil. Ma on zdolność do łączenia się z toksynami i jednocześnie usuwania je z organizmu, dlatego zielone warzywa liściaste bardzo dobrze oczyszczają przewód pokarmowy.
Buraki
Zawierają wapń oraz żelazo. Za ich czerwony kolor odpowiada przeciwutleniacz zwany betainą. Naprawia i regeneruje komórki w jednym z naszych narządów odpowiedzialnych za oczyszczanie organizmu, czyli wątrobie. To ona chroni organizm przed toksynami. Buraki należy jeść na surowo, piec lub gotować na parze, jeżeli chcemy zachować jak najwięcej wartościowych składników w naszym organizmie.
Woda z cytryną
Posiada ona świetne właściwości oczyszczające. Źródłem witaminy C jest cytryna, która jest wzbogacona w przeciwutleniacze. Pomaga przekształcić toksyny i rozpuścić je w wodzie, a także pobudza naszą wątrobę. Warto zacząć dzień od szklanki wody w temperaturze pokojowej z sokiem z cytryny.
Jogurt naturalny
Dostarcza on dobre bakterie do układu pokarmowego, ponieważ jest bardzo dobrym probiotykiem. To pobudza usuwanie toksyn, a także ułatwia trawienie. Zazwyczaj dużo cukru zawierają jogurty odtłuszczone, dlatego należy ich unikać.
Imbir
Detoksytacji organizmu świetnie sprzyja naturalny środek zwany imbirem. Ponadto zwiększa metabolizm oraz wspiera wątrobę w jej codziennej pracy. Chroni przed infekcjami, pasożytami, poprawia produkcję kwasu żołądkowego, a także utrzymuje prawidłową pracę jelit.
Ogórki
Ogórki posiadają właściwości oczyszczające, ponieważ składają się głównie z wody, więc działają moczopędnie. Pomagają utrzymać odpowiednie nawilżenie organizmu, oczyszczają wątrobę oraz dobrze wpływają na przewód pokarmowy.
Cebula i czosnek
Gdy je jemy pobudzają wątrobę do działania. Ponadto cebula i czosnek zawierają cenne flawonoidy, które pomagają w produkcji glutationu - jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Wzmacniają naszą odporność oraz pomagają organizmowi rozprawiać się z bakteriami oraz pasożytami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz