środa, 26 czerwca 2019

HIT na upały! Lemoniada cytrynowa!

Prawdziwym smakiem lata jest lemoniada. W upalne dni świetnie nawadnia organizm, utrzymuje prawidłowy poziom elektrolitów w organizmie, a także znakomicie orzeźwia. Poznaj koniecznie ten przepis!

Lemoniada w wykonaniu jest bardzo prosta. Możemy ją dodatkowo zmodyfikować dodając plasterki cytryny i miętę, oraz  nasze ulubione owoce takie jak maliny, pomarańcza czy limonka. Idealnie nada się jako napój do posiłków.

Składniki:
  • 3 cytryny
  • 1 litr zimnej wody niegazowanej 
  • kilka kostek lodu
  • listki mięty
  • pół szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. Do dzbanka włóż pokrojone plasterki z jednej cytryny o grubości około 0,5 cm.
  2. Wyciśnij sok z dwóch pozostałych cytryn, aby nie dostały się żadne pestki przelej sok przez sitko. Do lemoniady dodaj miąższ z cytryn. 
  3. W garnku podgrzej około 200 ml wody. Wsyp do niej cukier, gdy woda będzie letnia. Mieszaj i podgrzewaj tak długo do momentu rozpuszczenia cukru. Z palnika zdejmij garnek i schłodź przyrządzony syrop. 
  4. Wlej schłodzony syrop oraz pozostałą wodę do dzbanka z pokrojonymi cytrynami. Włóż listki mięty i wymieszaj. Przygotowaną miksturę wstaw na godzinę do lodówki. 
  5. Lemoniadę najlepiej spożywać prosto z lodówki z kostkami lodu. 
Inspiracja: Lemoniada Kulinarne Przeboje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz