wtorek, 20 sierpnia 2019

8 błędów żywieniowych, które powodują tycie

Otyłość to epidemia i wszyscy chcemy z niej uciec. Tak więc, jeśli przytyłeś kilka niechcianych kilogramów, chęć ich natychmiastowej utraty może czasami powodować błędy. W naszej nadgorliwości i z powodu wszystkich dezinformacji zalewających internet jest bardzo możliwe, że możemy nieświadomie popełniać błędy takie jak wykonywanie niewłaściwych ćwiczeń lub jedzenie niewłaściwych rzeczy. Aby powstrzymać Cię od popełniania błędów przy stole, dzisiaj przygotowałam dla Was listę najczęstszych błędów dietetycznych. Możesz być winny popełniania niektórych z nich!




1. Myślisz, że wszystkie kalorie są równe

Wszystkie kalorie nie są równe, są dobre i złe. Kalorie, które spożywasz podczas jedzenia warzywa są dobre, natomiast kalorie, które spożywasz jedząc burgera są złe. Wynika to z faktu, że ilość insuliny uwalnianej przez organizm zależy bardziej od rodzaju spożywanych kalorii niż od ilości spożywanych kalorii.

2. Wybieranie tylko niskotłuszczowych i dietetycznych potraw

Przetworzone, niskotłuszczowe lub ,,dietetyczne'' potrawy są często uważane za idealny wybór, jeśli chodzi utratę wagi, ale nie zawsze może być to prawdą. Wiele z tak zwanych zdrowych produktów spożywczych jest często nasyconych cukrem, aby poprawić ich smak. Dlatego, zamiast utrzymywać Cię w pełni, pokarmy o niskiej zawartości tłuszczu mogą sprawić, że będziesz głodny, a może w rzeczywistości będziesz jeść więcej. Zamiast tego zdrowiej jest wybrać połączenie pożywnych, minimalnie przetworzonych produktów spożywczych.

3. Niewystarczające spożycie białka

Białko jest najważniejszym składnikiem odżywczym, jeśli chcesz schudnąć. Dieta wysokobiałkowa poprawia metabolizm, zmniejsza apetyt i pozytywnie wpływa na szereg hormonów regulujących wagę. Pomaga także chronić masę mięśniową podczas odchudzania.

4. Mało błonnika w diecie

Dodanie wystarczającej ilości błonnika do posiłku może pomóc zmniejszyć apetyt, wypełniając Cię. Błonnik pomaga również w odchudzaniu, ponieważ ciało pochłania mniej kalorii z innych produktów spożywczych. Badania pokazują, że podwojenie dziennego spożycia błonnika może spowodować wchłonięcie do 130 kalorii mniej. Możesz dodać błonnik do żywności, wprowadzając niewielkie zmiany w diecie, takie jak przejście na brązowy chleb pełnoziarnisty, zamiast zwykłego białego chleba.

5. Nie jedz całych jednoskładnikowych potraw

Najgorszymi sprawcami Twojego przyrostu masy ciała są produkty wysoko przetworzone. Badania sugerują, że przetworzona żywność  jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do obecnej epidemii otyłości. Najlepszą rzeczą, gdy starasz się dbać o swoje zdrowie, jest wybranie całego jedzenia, ponieważ są one samoograniczające, co oznacza, że bardzo trudno je nadmiernie spożywać.

6. Picie soku owocowego w opakowaniu 

Ludzie, którzy dążą do utraty wagi, najczęściej przestają pić napoje alkoholowe i inne napoje słodzone. Ale często zapominają o pakowanych sokach owocowych. Nawet 100% sok owocowy jest wypełniony wystarczającą ilością cukru, aby Twoje plany odchudzania się nie udały.

7. Zbyt dużo jedzenia i mało owoców

Uboga ilość owoców w diecie może również powodować skłonności do tycia. Najlepsze owoce do odchudzania to arbuzy, gruszki, jabłka i grejpfruty. Podczas zakupów zaleca się jedynie na zakup artykułów żywnościowych, że wiesz, że możesz zjeść, gdy są jeszcze świeże. Magazynowawanie lodówki niepotrzebnie może doprowadzić do jedzenia więcej, niż pierwotnie planowano.

8. Postępujesz zgodnie z radą, aby nigdy nie pomijać śniadania

Inną radą, którą często słyszymy jest to, aby nigdy nie pomijać śniadania, nawet nie biorąc pod uwagę naszego apetytu. Ta rada nie jest do końca prawdą. Badanie wykazało, że ludzie, którzy pomijają śniadanie, spożywali więcej kalorii podczas lunchu, w porównaniu do tych, którzy jedli śniadanie. Kiedy jednak zliczono kalorie spożywane przez cały dzień, stwierdzono, że zużyły one średnio o 408 mniej kalorii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz