Dodatkowo liście orzecha przyspieszają gojenie, działają przeciwzapalnie, ściągająco i mają też właściwości antybakteryjne oraz antyseptyczne. Gdy już są odpowiednio rozwinięte najlepiej zbierać je na końcu maja i w czerwcu.
Interesują nas tylko zdrowe liście, dlatego nie należy zrywać liści z objawami chorób lub plamami, ponieważ nie nadają się do wykorzystania.
Po zerwaniu najlepiej wysuszyć. Należy przetrzymywać te u, których barwa pozostanie zielona, brązowe liście należy wyrzucić.
Swietnie działa w przypadku stanów zapalnych przewodu pokarmowego i biegunek. Pomaga na liszaj i trądzik, dlatego można też stosować go zewnętrznie jako okłady.
Ponadto odwar z suszonych liści orzecha zlikwiduje grzybicę, nadmierną potliwość oraz posłuży nam do płukania jamy ustnej. Zalej łyżkę suszu, 0.5 wody i podgrzej przez 10 minut bez gotowania wody.
Jeżeli chcesz pomóc sobie przy chorobach skóry to z 1,2 l wody zagotuj z 0.5 kg zmielonych liści. Przez 30 minut gotuj na wolnym ogniu. Stosuj w kąpieli rozcieńczając z ciepłą wodą w stosunku 1:1.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz