piątek, 16 sierpnia 2019

Liśćmi orzecha wyleczysz kilka poważnych schorzeń. Poznaj ich niezwykłe właściwości!

Mało kto wie, że w przypadku orzecha włoskiego największe znaczenie mają liście. Zawierają duże ilości flawonoidów, olejków eterycznych, witamin czy glukozydów. Nie pozwól, żeby się zmarnowały!




Dodatkowo liście orzecha przyspieszają gojenie, działają przeciwzapalnie, ściągająco i mają też właściwości antybakteryjne oraz antyseptyczne. Gdy już są odpowiednio rozwinięte najlepiej zbierać je na końcu maja i w czerwcu.

Interesują nas tylko zdrowe liście, dlatego nie należy zrywać liści z objawami chorób lub plamami, ponieważ nie nadają się do wykorzystania.

Po zerwaniu najlepiej wysuszyć. Należy przetrzymywać te u, których barwa pozostanie zielona, brązowe liście należy wyrzucić.

Warto zrobić napar z przechowywanych w szczelnych pojemnikach suszonych liści orzecha włoskiego. Do sporządzenia 250 ml naparu wystarczy jedna łyżka. Po zalaniu wrzątkiem, należy czekać godzinę, a nie 5-10 minut. W ilości 1/3 szklanki, 3 razy dziennie przed posiłkami,  powinniśmy wypijać tak sporządzony napar.

Swietnie działa w przypadku stanów zapalnych przewodu pokarmowego i biegunek. Pomaga na liszaj i trądzik, dlatego można też stosować go zewnętrznie jako okłady.

Ponadto odwar z suszonych liści orzecha zlikwiduje grzybicę, nadmierną potliwość oraz posłuży nam do płukania jamy ustnej. Zalej łyżkę suszu, 0.5 wody i podgrzej przez 10 minut bez gotowania wody.

Jeżeli chcesz pomóc sobie przy chorobach skóry to z 1,2 l wody zagotuj z 0.5 kg zmielonych liści. Przez 30 minut gotuj na wolnym ogniu. Stosuj w kąpieli rozcieńczając z ciepłą wodą w stosunku 1:1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz