Do tego sposobu wybierz pomidory, które nie są obite, są mięsiste i małe.
Składniki na 3 litrowy słoik
- pomidory (ilość zależy od ich wielkości)
- 5-6 łyżek musztardy w proszku
Przygotowanie
1. Umyj dokładnie pomidory i osusz. Słoik wysterylizuj
2. Na dno suchego słoika wsyp łyżkę musztardy w proszku ( łyżka ma być całkowicie sucha)
3. Postaraj się nie naciskać pomidory i wkładaj je górą miejscem po ogonku liściowym. Posyp musztardą.
4. Aby wypełnić pomidorami cały słoik, powtórz warstwy. Na koniec zasyp kolejną łyżką w proszku i zamknij pokrywką ( suchą i sterylną)
5. Aby musztarda równomiernie się rozprowadziła to przechyl słoik i delikatnie przeturlaj nim po stole.
6. Słoik trzymaj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Pomidory pozostają świeże, dzięki olejkom eterycznym zawartych w musztardzie, które hamują rozmnażanie gnilnych bakterii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz