piątek, 21 czerwca 2019

Domowy spalacz tłuszczu - kmin rzymski! Spal nawet połowę tkanki tłuszczowej!

Bardzo dobrym środkiem wspomagającym spalanie tkanki tłuszczowej jest kmin rzymski. Przyprawa ta słynie ze prozdrowotnych właściwości. Poprawną nazwą jest również kminek rzymski czy kumin. Kmin przywędrował do nas z Egiptu. Ze względu na swoje walory smakowe, które poprawiają smak dań mięsnych, kmin rzymski znalazł wielu sympatyków. Ze względu na właściwości lecznicze znajduje on również zastosowanie w medycynie.





Kumin skuteczny jest przy leczeniu anemii, dzięki dużej zawartości żelaza. Naszą odporność wzmacnia zawartość witamin A i C. Kminek rzymski obniża poziom cukru we krwi, co sprzyja w odchudzaniu, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL oraz wspomaga trawienie.

Zalety spożywania kminu rzymskiego

Kmin rzymski oprócz samego odchudzania, wpływa na nasz organizm pozytywnie w wielu aspektach. To wszystko co znajduje się w punktach, możecie zyskać, gdy tylko włączycie go do swojego jadłospisu.

  1. Ma działanie zapobieganiu wrzodom
  2. Pomaga w zmniejszeniu mdłości
  3. Likwiduje wzdęcia
  4. Działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie
  5. Działa dobrze na zapalenie oskrzeli
  6. Obniża poziom cukru we krwi
  7. Zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL i zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL
  8. Wspomaga w leczeniu anemii
  9. Wzmacnia układ odpornościowy
  10. Wspomaga procesy trawienne
  11. Pomaga przy astmie
  12. Obniża poziom zachorowania na nowotwory
  13. Łagodzi objawy grypy i przeziębienia
  14. Hamuje biegunkę
  15. Zmniejsza ryzyko zawału
  16. Wspomaga odchudzanie
Herbata z kuminu na spalanie tkanki tłuszczowej

W wielu różnych postaciach można włączyć kminek do naszej diety. Przecież stosujemy go jako przyprawę podczas przygotowania posiłków. Będziemy mogli szybciej schudnąć, dzięki naparu z kminu rzymskiego. Bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie, więc zyskamy dużo więcej. 

Składniki:
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
Przygotowanie:

Sporządzenie tej mieszanki jest bardzo proste. Nie musimy za każdym razem robić nową. Wystarczy zwiększyć proporcje i przygotować większą ilość herbatki. Do rondelka przelej wodę. Następnie wsyp nasiona kuminu. Miksturę należy zagotować na ogniu. Zamykamy ogień i przykrywamy ją na 5 min talerzykiem, gdy tylko doprowadzimy ją do wrzenia. Napar można uznać za gotowy. Najlepiej odcedź nasiona przelewając mieszankę przez sitko. Jeżeli chcecie to możecie zrobić większą ilość naparu i przechowywać w lodówce. Najlepiej jednak jest spożywać go na ciepło. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz