sobota, 29 czerwca 2019

Tych 7 produktów nigdy nie przechowuj w lodówce, zwłaszcza nr 3

Bez lodówki z pewnością nie wyobrażasz sobie życia. Gdzie trzymać jogurt czy mleko, żeby nie zepsuły się po jednym dniu? W lodówce niestety nie wszystkie produkty pozostają świeże. Niektóre produkty posiadają składniki odżywcze, które nie są w stanie wytrzymać niskich temperatur, dlatego wręcz niebezpieczne jest przechowywanie ich w lodówce. Zachęcam do przeczytania tego artykułu, jeżeli chcesz się dowiedzieć jakich produktów spożywczych nie należy przechowywać w lodówce. Choć to nie jest dla nich odpowiednie miejsce, wymienię Wam kilka artykułów, które najczęściej trzymamy w lodówce.






1. Ziemniaki


Skóra ziemniaków szybciej się starzeje przez zimną temperaturę w lodówce. Zauważysz, że ziemniaki wkrótce nabiorą słodszego smaku , ściemnieją i będą bardziej wysuszone, jeśli będziesz je przechowywać w lodówce przez zbyt długi czas. Przez chłód skrobia w ziemniakach o wiele szybciej przekształca się w cukier. Schowaj ziemniaki w mniej chłodnym miejscu, takim jak piwnica czy spiżarnia, zamiast trzymać je w lodówce. Aby zapewnić im lepszą cyrkulację powietrza, ziemniaki możesz trzymać w papierowej torbie, wtedy na dłużej zachowują świeżość.

2. Czosnek


Używa się go do wielu przepisów. Prawdopodobnie nie jesteś w stanie nic bez niego ugotować, bez względu na to, czy uprawiasz go w swoim ogródku czy kupujesz w sklepie. Dobrze żebyś wiedziała jak najlepiej go przechowywać, aby mieć pewność, że czosnek zachowa świeżość w smaku przez dłuższy czas. Kupno pojemnika na czosnek będzie najlepszym sposobem na zachowanie świeżości. Czosnek nie wyschnie, dzięki szklanemu słoiczku specjalnie przeznaczonym do przechowania.

3. Cebula 


Jeśli tylko zrobisz to w odpowiednim miejscu, cebulę możesz przechowywać przez bardzo długi czas. Najlepiej jak ziemniaki ją przechowywać. Najlepszym sposobem do przechowywania ziemniaków jest chodne miejsce takie jak spiżarnia czy piwnica, tak jak wspomniałam w powyższym punkcie. Jednak nie należy trzymać cebuli przy ziemniakach. Cebula może szybciej się zepsuć, ponieważ ziemniaki uwalniają gazy. Najlepiej umieść je w różnych półkach, aby dopilnować tego, żeby ziemniaki i cebula w spiżarni były oddzielone.

4. Olej słonecznikowy i oliwa


Mimo tego, że tak naprawdę produkty te wcale nie powinny się tam znajdować, to i tak wiele osób trzyma olej słonecznikowy lub oliwę z oliwek w lodówce. W oliwie pojawią skrzepy i stanie się mętna i gęsta, jeśli będziesz przechowywać ją w lodówce. Oliwa zaczyna nam krzepnąć przez chłód z lodówki. Ciemne i chłodne pomieszczenie takie jak spiżarnia będzie najlepszym miejscem do trzymania oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek. Olej i oliwa wytrzymają nawet do 18 miesięcy, jeżeli do przechowywania zaopatrzysz się w butelkę z ciemnego szkła.

5. Jajka


Za pewne są one w każdym domu. Zawsze znajdują się gdzieś pod ręką. Czy kiedyś zastanawiałaś się, gdzie należy je przechowywać? Pod warunkiem, że nie umieścisz ich na drzwiach, to jajka wytrzymają dłużej w lodówce. Zamiast na drzwiach przechowuj jajka głęboko w lodówce, gdzie temperatura jest bardziej stała, ponieważ ciągłe zmiany temperatury mogą sprawić, że szybciej się zestarzeją.

6. Bazylia


Pewnie jesteś ciekawa dlaczego na tej liście znalazła się bazylia. Przecież znajduje się w schłodzonych strefach w sklepie. Bazylia zwiędnie w lodówce zanim się obejrzysz, ponieważ bazylia nie jest odporna na niską temperaturę. Poza tym roślina ta wchłania inne zapachy z lodówki. o  Najlepiej traktuj ją jak zwykły kwiat i do szklanki wody włóż jej gałązki. Zblanszuj i zamroź resztę listków bazylii, jeżeli po przygotowaniu posiłku zostanie Ci kilka listków.

7. Pomidory 


Najlepiej przechowywać poza lodówką, ponieważ chłodne powietrze z lodówki przerwie proces dojrzewania pomidorów, co doprowadzi do utraty smaku, aromatu oraz zniszczenia prawidłowej konsystencji miąższu. Jeśli będziesz trzymać je w misce w wodzie to zachowasz ich smak i świeżość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz