sobota, 15 grudnia 2018

10 cennych zasad na idealne ciasto na pierogi!

Wykonanie ciasta na pierogi wydaje się być niczym skomplikowanym, lecz nie zawsze ono wychodzi idealnie. Nie pamiętamy wskazówek, które czynią ciasto pełnym w smaku oraz delikatnym. Poznaj 10 cennych porad dzięki, którym Twoje ciasto na pierogi będzie idealne!
Dodawanie wody
Wodę należy dodawać stopniowo. Z ciasta nic nie wyjdzie, jeżeli dodasz całą szklankę wody na raz. Podczas wyrabiania ważne jest podsypywanie ciasta odrobiną mąki. Nie będzie ono przyklejało się do podłoża. Jeśli przesadzisz z ilością mąki to ciasto wyjdzie na bardzo twarde. 

Odpoczynek
Koniecznie odłóż ciasto 15 min po wyrobieniu. Dzięki temu dużo łatwiej będzie go rozwałkować, ponieważ w tym czasie ciasto nabierze wilgoci i stanie się jeszcze bardziej elastyczne. Zamiast rozwałkowywać całość ciasta, lepiej podzielić go na 2 lub 3 kawałki. 

Temperatura wody do ciasta
Woda musi być gorąca. Podczas przygotowywania ciasta na pierogi, wysoka temperatura doskonale się sprawdza. Również przy wyrabianiu innych mącznych ciast.

Jakość dodatków
Większa szansa na idealne ciasto im lepszej jakości masło, sól i jajka. Sól himalajska będzie najlepszym wyborem. Masło o nie mniejszej zawartości tłuszczu niż 83% a jajka tylko z wolnego wybiegu. 

Przepis krok po kroku - ciasto na pierogi

  1. W misce dokładnie wymieszaj mąkę i sól.
  2. Rozpuść przygotowane ciasto w gorącej wodzie, cały czas ugniatając, dodawaj stopniowo mąki.
  3. Kiedy zużyjesz już całą wodę, jajko roztrzep w osobnej misce i następnie dodaj do ciasta. 
  4. Po posypaniu blatu mąką przełóż ciasto. 
  5. Wyrabiaj ciasto aż do jednolitej konsystencji:
  • nie przykleja się do dłoni
  • bez grudek
  • ciasto jest elastyczne
  • pod naciskiem palca z łatwością się ugina
     6. Folią spożywczą owiń ciasto i pozostaw na 15 min w ciepłym miejscu. 
     7. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij odpowiednie kształty.
 
Gotowanie:
Do gotującej się i posolonej wody wrzucamy gotowe pierogi. Będą już ugotowane po ok 2-3 min od wypłynięcia. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz