sobota, 15 grudnia 2018

Jak na wigilię kupić zdrowego i dobrego karpia? - kilka ważnych wskazówek

Na większości wigilijnych stołów karp ma swoje stałe miejsce. Nie zawsze udaje się nam kupić rybę, której nie możemy niczego zarzucić pod względem gramatury, świeżości i smaku. Odpowiednio hodowany i transportowany karp jest smaczny i zdrowy. W innych przypadkach ryba będzie mniej odżywcza i niesmaczna. Więc jakiego karpia kupić?



Kupno karpia żywego będzie najlepszym wyborem
Kup karpia uśmierconego i oprawionego w miejscu , w którym się go sprzedaje, jeśli jednak nie chcesz wykonywać dalszych czynności z tym związanych.
Jeżeli zdecydujesz się na filety karpia, koniecznie upewnij się czy miejsce jego pochodzenia to Polska. W innym przypadku karp może być transportowany z daleka i nie będzie sprawiał wrażenie świeżości.

Zwróć uwagę na miejsce, w którym pływa karp
Wybierz inne miejsce do kupna karpia, jeżeli w pojemniku jest ich bardzo dużo lub pływają bokiem. Takie przechowywanie jest nieodpowiednie. Karpie powinny grzbietem do góry swobodnie pływać.

Odpowiednia waga ryby
Ryby, które ważą 1,5- 1,5 kg są najodpowiedniejsze. Większe karpie mogą okazać się napakowane niezdrową paszą lub zbyt tłuste. Natomiast z mniejszych ciężko komponować dania i filetować.

Jak rozpoznać świeżego karpia?
Zwróć uwagę przede wszystkim na jego skrzela i oczy. Oczy powinny sprawiać wrażenie szklistych a skrzela powinny być czerwone. Powodem dla, którego nie warto kupować ryby są zamglone oczy. Mięso powinno być gęste i sprężyste. Dlatego warto skupić uwagę na jego teksturę.

1. Sprawdź skrzela
Intensywnie czerwony kolor skrzeli to oznaka świeżego karpia. Jeżeli są one pokryte plamami lub blade to unikaj kupna tej ryby.

2. Sprawdź oczy
Przyjrzyj się oczom ryby. Błyszczące i wypukłe oczy świadczą o świeżości ryby. Lepiej wybierz inną sztukę jeżeli są one zapadnięte i matowe.

3.Sprawdź skórę
Skóra karpia musi być jednolita oraz gładka. Ryba nie jest świeża, jeżeli jest bez połysku, z wypustkami i plamami.

4.Naciśnij mięso
W okolicy głowy ryby naciśnij palcem mięso. Karp jest prawdopodobnie jeszcze świeży, jeśli po naciśnięciu mięso jest sprężyste i szybko wraca do poprzedniej formy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz