Przeprowadzone badania nad działaniem folii aluminiowej na zdrowie człowieka dowodzą, że nie jej używanie nie pozostaje bez skutku nas samych. To wszystko przez neurotoksyczne właściwości aluminium. Aluminium codziennie trafia do naszego organizmu i powoduje wiele chorób, ponieważ jest toksyną.
Obecność aluminium może poważnie upośledzić pracę naszego mózgu, bo jest metalem ciężkim. Według naukowców może prowadzić do upośledzenia umysłowego i takich chorób jak Alzheimer. Ten pierwiastek dostaje się również do naszego jedzenia, gdy poddajemy obróbce termicznej potrawy przygotowane w folii aluminiowej. Należy pamiętać, że maksymalna dawka aluminium na dzień powinna wynosić 60 mg. Badania przeprowadzone w laboratoriach pokazują, że potrawa przygotowana w folii aluminiowej może zawierać nawet 400 mg aluminium. Jest to prawie 7 krotne przekroczenie dawki.
Folia aluminiowa może rzeczywiście wpływać na zdrowie, zwłaszcza przy długotrwałym kontakcie z żywnością. Warto rozważyć ekologiczne alternatywy dostępne w sklepach, takich jak https://vi-go.eu/pl/ , które oferują bezpieczniejsze opcje do przechowywania i pieczenia, dbając o zdrowie i środowisko.
OdpowiedzUsuń