poniedziałek, 24 grudnia 2018

Ta karkówka Cię zachwyci! - ,, Cygan Rondlu''- takiej jeszcze nie jadłaś - zobacz koniecznie!

Taka karkówka zachwyci najwybredniejszych miłośników grilla! Waszych znajomych i rodziny zachwyci ten genialny przepis. Nie dość, że jest łatwy w przygotowaniu to jest wyjątkowo pyszny. Najsmaczniejszym daniem tego sezonu jest chyba ,, Cygan Rondlu''


Składniki 

  • 60 ml jasnego piwa
  • 2 cebule - biała i czerwona
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1,5 kg karkówki 
  • 2 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki
  • 100 g bekonu
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • przyprawy do smaku
  • 1 łyżka miodu 
  • pęczek pietruszki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • przyprawa do gyrosa
Sposób przygotowania - zaczynamy!

1. Z oleju, miodu, piwa oraz przyprawy do gyrosa przygotowujemy marynatę.
Na tacy kładziemy ziemniaki pokrojone w plasterki a następnie cienką warstwą marynaty smarujemy. Do zamarynowania mięsa będzie potrzebna pozostałość marynaty. 

2. Na ziemniakach równomiernie rozkładamy cebulę pokrojoną w prążki. W kostkę pokrojonym boczkiem robimy to samo. 

3. Zamarynowaną karkówkę kładziemy na wierzch.

4. Do uzyskania kolejnej warstwy powtarzamy cały proces. 

5. Folią aluminiową przykrywamy danie. Pieczemy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 200 stopni. 

6. Czas na przygotowanie sosu. Wyciśnięty czosnek połącz z kwaśną śmietaną. Następnie dodaj swoje ulubione przyprawy. 

7. Przed końcem pieczenia na kilka minut otwieramy piekarnik, ściągamy folię a następnie danie polewamy szybciej przygotowanym sosem. Wkładamy po raz kolejny do piekarnika do momentu zbrązowienia sosu. 

3 komentarze:

  1. Robiłem już tą karkówkę ,ale w piekarniku a termoobiegiem , wyszło super.ja do tego dania dołożyłam surówkę z białej kapusty [oszczędną w zalewie słodkiej ] mam ją zawsze w lodówce ] dyżurna w opisie było ,że można trzymać kilka dni a ja ją wekuję na spirytus i stoi miesiącami [bez gotowania]

    OdpowiedzUsuń
  2. a co z natka pietruszki .która jest podana w składnikach

    OdpowiedzUsuń