- 60 ml jasnego piwa
- 2 cebule - biała i czerwona
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1,5 kg karkówki
- 2 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki
- 100 g bekonu
- 100 ml oleju słonecznikowego
- przyprawy do smaku
- 1 łyżka miodu
- pęczek pietruszki
- 4-5 ząbków czosnku
- przyprawa do gyrosa
Sposób przygotowania - zaczynamy!
1. Z oleju, miodu, piwa oraz przyprawy do gyrosa przygotowujemy marynatę.
Na tacy kładziemy ziemniaki pokrojone w plasterki a następnie cienką warstwą marynaty smarujemy. Do zamarynowania mięsa będzie potrzebna pozostałość marynaty.
2. Na ziemniakach równomiernie rozkładamy cebulę pokrojoną w prążki. W kostkę pokrojonym boczkiem robimy to samo.
4. Do uzyskania kolejnej warstwy powtarzamy cały proces.
5. Folią aluminiową przykrywamy danie. Pieczemy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 200 stopni.
6. Czas na przygotowanie sosu. Wyciśnięty czosnek połącz z kwaśną śmietaną. Następnie dodaj swoje ulubione przyprawy.
7. Przed końcem pieczenia na kilka minut otwieramy piekarnik, ściągamy folię a następnie danie polewamy szybciej przygotowanym sosem. Wkładamy po raz kolejny do piekarnika do momentu zbrązowienia sosu.
Robiłem już tą karkówkę ,ale w piekarniku a termoobiegiem , wyszło super.ja do tego dania dołożyłam surówkę z białej kapusty [oszczędną w zalewie słodkiej ] mam ją zawsze w lodówce ] dyżurna w opisie było ,że można trzymać kilka dni a ja ją wekuję na spirytus i stoi miesiącami [bez gotowania]
OdpowiedzUsuńJak na spyrytus???
Usuńa co z natka pietruszki .która jest podana w składnikach
OdpowiedzUsuń