niedziela, 16 grudnia 2018

Jaka czekolada jest najzdrowsza?

W sklepach występują trzy rodzaje czekolady. Czekoladę mleczną o zawartości czekolady na poziomie 50%, białą (która czekoladą wcale nie jest) oraz czekoladę czarną, która zawiera 99% czekolady. Na pewno już wiesz, która czekolada okazuje się najpożywniejsza. Zobacz poniżej co można powiedzieć o pozostałych.

Mleczna czekolada
Zawiera ona ok. 50% ziaren kakao. Jej słodki smak zapewnia cukier a jak sama nazwa wskazuje - zawiera również nabiał. W 100g tej czekolady jest 531 kcal, czyli więcej niż w czarnej czekoladzie. Należy ją spożywać w ograniczonej ilości. Jeśli będziemy z nią przesadzać czekolada ta z pewnością odbije się na naszej sylwetce. W przeciwieństwie do czarnej czekolady ma dużo mniej właściwości zdrowotnych.

Czarna czekolada
W 100 g tej czekolady jest ok. 530 kcal. Zaczyna się ona od 70% ziarna kakaowego do 99%, dlatego jest nazywana również gorzką. Najlepiej gdy będzie go więcej. Większość z nas woli czekoladę mleczną, ponieważ jej smak nie każdemu przypada. Nie zawiera dodatku cukru czyli nie bez powodu jest nazywana gorzką. Ze wszystkich czekolad jako jedyna zawiera korzyści płynące dla zdrowia z jej jedzenia oraz najmniej węglowodanów. W liczbach kalorii różnice nie są ogromne.

Biała czekolada
Ze wszystkich czekolad jest najsłodsza. Wcale nie zawiera ziaren kakaowca dlatego trudno ją nazwać czekoladą. Nie ma żadnej wartości dla naszego zdrowia, zawiera dużo mleka oraz najwięcej kalorii  (564 kcal w 100g) Cukier stanowi 60% składu tej czekolady. Dzienne normy jego spożycia przekracza już kilka kostek. Pogorsza odporność, cerę, niekorzystnie wpływa na układ trawienny i sprzyja otyłości. W tej czekoladzie nie ma żadnej natury, ponieważ za smak odpowiedzialne są sztuczne substancje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz