poniedziałek, 24 grudnia 2018

Białe, pachnące i świeże pranie - dzięki temu prostemu trikowi. Sprawdź!

Z góry powiem, że nie należy się przejmować zapachem octu. Nigdy zapach nie pozostał na ubraniu, robię tak wiele razy. Aby Wasze pranie świeżo pachniało i było białe należy wykorzystać ten prosty trik. Jako środek odkamieniający ocet dba o naszą pralkę jak i również usuwa trudne plamy. Od lat stosuję tę metodę i dodaję ocet do prania.

Ocet do prania
Wystarczy użyć 125 ml octu na jedno pranie. Dzięki temu tkaniny będą zadbane. Kolorowe ubrania nie zmatowieją tak szybko, jeżeli zastosujesz ocet. Warto zastąpić nim płyn do płukania, dlatego wlewamy do tej samej szufladki.
Ocet nie zawiera uczulające środki chemiczne a w dodatku jest tani. Z płukaniem tkanin radzi sobie świetnie. Na białych ubraniach dobrze usuwa plamy z potu. Neutralizuje nieprzyjemne zapachy z ubrań takie jak dym tytoniowy a także z odzieży dobrze wypłukuje proszek.
Zamocz ubrania z octem i zostaw na kilka godzin, jeżeli musisz poradzić sobie z trudnymi do usunięcia plamami przed włożeniem do pralki. Dzięki temu z odzieży łatwiej wyczyścisz plamy.

Czyszczenie pralki octem
Wlej 250 ml octu spirytusowego do komory na proszek. Ustaw najdłuższy program na 90 stopni. Dzięki temu z pralki usuniesz kamień, który doprowadza ją do całkowitego zniszczenia. Raz na dwa miesiące warto zaoferować pralce taką kurację.

Elektryzowanie się ubrań
Zapobiegniesz elektryzowaniu się odzieży, dzięki użyciu octu jako środka do płukania tkanin.

Nieprzyjemny zapach z pralki
Przenikający przez ubrania nieprzyjemny zapach z czasem wydziela się z pralki. Możesz mu zapobiec używając ocet do prania. Zastosuj na pralce program do czyszczenia, jeżeli nigdy go nie używałaś. Z pralki zniknie przykry zapach a kolejne zastosowania zachowają długotrwały efekt.

Pożółkłe ubrania
Zamocz ubrania w wodzie z octem, jeśli zaczną żółknieć. Wlej 50 ml octu spirytusowego na jeden litr wody. Pozostaw na noc a rano wypierz w pralce. Wlej 125 ml octu do komory do płynu do płukania tkanin.

1 komentarz: