Od czasów starożytnych ogórki były używane w Indiach jako posiłek, jak i również w medycynie tradycyjnej. Dzieje się tak, ponieważ w ciepłym kraju takim jak Indie, ogórki zapewniają organizmowi niezbędne nawodnienie oraz chłód. I to nie jedyna korzyść, jaką zapewnia ten owoc (tak, owoc, a nie warzywo)
W dzisiejszym artykule przyjrzymy się niektórym korzyściom zdrowotnym wynikających z jedzenia ogórków i dlaczego zdecydowanie powinieneś uwzględnić ich więcej w swojej diecie.
Fisetyna obecna w ogórkach została zidentyfikowana ze względu na jej rolę w lepszym zdrowiu mózgu. Ogórki zawierają także fosfor, a niedobór jego związany jest ze zwiększonym ryzykiem chorób poznawczych. Tak więc jedzenie ogórków z pewnością sprawi, że mózg będzie ostry i skupiony!
2. Możesz szybko schudnąć
Wysoka zawartość wody w ogórkach pomaga osiągnąć szybkie nasycenie, kontrolując, w ten sposób przejadanie się, które może pomóc w wysiłkach odchudzających. Ogórek jest wolny od tłuszczów i jest niskokalorycznym owocem. Dlatego jest to doskonały wybór dla każdego, kto chce opanować swoją masę ciała.
3. Ryzyko raka zmniejszy się
Fisetina, flawonoid, który wzbudza duże zainteresowanie wśród badaczy raka, występuje w ogórkach. Oprócz przeciwutleniających i przeciwzapalnych właściwości tego flawonoidu, wiąże się to również z redukcją ryzyka dla poszczególnych rodzajów nowotworów.
Ogórki zawierają błonnik pokarmowy i dużą ilość wody, która pomaga w trawieniu. Witaminy w ogórkach pomagają również poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego. Zjadanie jednego ogórka dziennie może rozwiązać problemy związane z wypróżnieniami, pomagając w ten sposób rozwijać swoją regularność.
5. Ciało uzyska więcej nawodnienia
Około 95% ogórka to woda, więc spożywanie go codziennie poprawia całkowity poziom nawodnienia organizmu, co z kolei wpływa pozytywnie na zdrowie. Jeśli ktoś zapomina o rutynowym piciu wody, jedzenie 1 ogórka dziennie może być dla Ciebie świetnym pomysłem.
6. Twoja skóra będzie bardziej miękka i lśniąca
Ogórki utrzymują ciało w stanie nawodnionym, co jest korzystne dla skóry. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, takie jak niacyna i ryboflawina oraz witamina C i cynk, które są kluczowe dla utrzymania dobrej skóry. Ogórki zawierają również kwas kawowy, który zwalcza podrażnienia i stany zapalne skóry. Składniki odżywcze w ogórkach pomagają również zwalczać oznaki starzenia się skóry.
7. Poprawa jakości włosów i znacznie mniejsze ich wypadanie
Witaminy z grupy B obecne w ogórkach są bardzo korzystne dla zdrowia skóry głowy i włosów. Biotyna, ryboflawina, niacyna i witaminy B5, B6 i C odgrywają ważną rolę we wzroście włosów. Zapobiegają również przedwczesnemu wypadaniu włosów i siwieniu.
8. Poprawa stanu krążenia
Ogórki zawierają potas, magnez i witaminę K. Te 3 składniki odżywcze są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo - naczyniowego. Witamina K działa jako istotny czynnik krzepnięcia krwi i regulacji poziomu wapnia we krwi. Niższe poziomy magnezu i potasu są związane z wyższym ciśnieniem krwi. Stwierdzono, że regularne spożywanie ogórka zmniejsza również zły poziom cholesterolu.
Ogórki zawierają szeroką gamę związków fenolowych, flawonoidów i triterpenów. Według naukowców, zwiększone spożycie ogórka jest bardzo obiecujące w kontrolowaniu wysokiego poziomu cukru we krwi.
10. Kości będą silniejsze
Ogórki zawierają witaminę K i wapń, które są niezbędne do wzmocnienia kości. Stwierdzono, że witamina K zmniejsza ryzyko złamań kości, a także odgrywa ważną rolę w absorpcji wapnia w kościach.
11. Ciało pozbędzie się toksyn
Uważa się, że ogórki mają naturalne właściwości detoksykacyjne, a regularne spożywanie tych owoców może usuwać zanieczyszczenia i toksyny z wątroby i jelit, promując lepszy ogólny stan zdrowia.
12. Poprawi się zdrowie Twoich zębów
Ogórki zawierają molibden i fluorek, kombinację, która jak stwierdzono, naprawia próchnicę. Zawartość wapnia w ogórkach jest również pomocna przy mocniejszych zębach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz