środa, 24 lipca 2019

Dzięki borówce wspomożesz pracę najważniejszego narządu. Sprawdź!

Nawet o 15% zmniejsza się ryzyko chorób serca, dzięki codziennemu zjadaniu 150 g borówek (mniej więcej filiżanka) - informują naukowcy.



Angielscy naukowcy chcieli sprawdzić, czy na zespół metaboliczny jedzenie borówek amerykańskich ma jakikolwiek wpływ. W krajach zachodu stan ten dotyka ponad 1/3 społeczeństwa.

Zespół metaboliczny składa się następujących czynników ryzyka: wysoki poziom cukru we krwi, niski poziom dobrego cholesterolu, nadmiar tkanki tłuszczowej, wysoki poziom trójglicerydów oraz wysokie ciśnienie krwi. Często przepisywane są statyny i inne leki, aby zmniejszyć wysokie ryzyko udaru mózgu. cukrzycy czy chorób serca. W tym pomocne mogą być zmiany w doboru żywności oraz stylu życia.

Badania wykazały, że mniejsze ryzyko rozwoju chorób układu krążenia oraz cukrzycy typu 2, mają osoby regularnie jedzące borówki amerykańskie. Dzieje się tak, dzięki związkom takich jak flawonoidy oraz antocyjany, które odpowiadają za niebieski kolor borówki.

Naukowcy przeprowadzili eksperyment u 138 osób z nadwagą i otyłością w wieku od 50 do 75 lat, aby sprawdzić następstwa codziennego spożywania borówek. Badanie trwało 6 miesięcy.

Porównywano korzyści z spożywania 75 g borówki ( pół filiżanki) i 150 g ( jedna filiżanka)

Okazało się, że do trwałej poprawy sztywności tętnic oraz funkcji naczyniowych doprowadziło dzienne spożywanie jednej filiżanki borówek amerykańskich. Taka różnica znacznie obniża ryzyko chorób sercowo - naczyniowych o 15%

Drugiej badanej grupie spożywanie 75 g borówki nie przyniosło korzyści. Możliwe, że osoby otyłe potrzebują większej dawki niż ogólna populacja.

Naukowcy uważają, że w celu zmniejszenia ryzyka chorób serca to jagody lub borówki amerykańskie jak najbardziej powinny zostać włączone do strategii żywieniowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz