sobota, 13 lipca 2019

Zobacz co się stanie z Twoim ciałem, jeśli zaczniesz jeść 3 daktyle każdego dnia przez tydzień

Daty oferują tak wiele korzyści zdrowotnych, że niemal musimy je jeść! Czyni je znacznie lepszymi, a to dlatego, że są słodkie i smakują bardzo dobrze. Wystarczy tydzień jedzenia tego owocu, a Twoje ciało Ci podziękuje. Dlatego chcę udostępnić te informacje Tobie i mam nadzieję, że spróbujesz dołączyć daty do swojej diety.



1. Zdrowie Twoich kości poprawi się

Daktyle zawierają bor, który promuje zdrowe kości. Minerały takie jak fosfor, potas, wapń i magnez, które znajdują się w suszonych owocach, wzmacniają nasze kości i zwalczają choroby takie jak osteoporoza.

2. Zdrowie Twojego przewodu pokarmowego poprawi się

Daktyle zawierają dużo błonnik, a nasz układ trawienny wymaga prawidłowego działania włókien. Przyjmowanie błonnika zapobiega zaparciom i wspomaga regularne wypróżnianie. Osoby regularnie spożywające daktyle mają znacznie lepiej działający układ trawienny niż te, które nie.

3. Pomagają w walce ze stresem i depresją

Daktyle zawierają witaminę B6, która, jak wykazano pomaga organizmowi w tworzeniu serotoniny i noradrenaliny, które poprawiają zdrowie mózgu. Serotonina reguluje Twój nastrój, podczas gdy noradrenalina walczy ze stresem. Co więcej, to badanie pokazuje, że niskie poziomy B6 są związane z depresją. Im więcej witaminy B6 przyjmujemy, tym lepiej poczujemy się nie tylko fizycznie, ale i też psychicznie.

4. Daktyle dają Ci znaczący zastrzyk energii

Daktyle są bogate w błonnik, potas, magnez, witaminy i przeciwutleniacze, co czyni je doskonałą przekąską. Zapewniają trwały przypływ energii, dzięki cukrom takim jak fruktoza i glukoza. Nie tylko zwiększają one energię, ale także sam owoc przyczynia się do szybkiego uzyskania siły po wykonaniu męczącego treningu lub uprawiania sportu.

5. Mogą zapobiegać chorobom serca

Badanie wykazało, że daktyle zmniejszają poziom triglicerydów i zmniejszają stres oksydacyjny, które są czynnikami ryzyka chorób serca i miażdżycy. Ponadto są bogatym źródłem potasu, który według badań obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko udaru, a także innych chorób serca.

6. Zmniejszają ryzyko raka jelita grubego

Daktyle chronią nasz układ trawienny i jelita przed szkodliwymi bakteriami, zmniejszając tym samym ryzyko jego rozprzestrzeniania się na jelito grube. Badania wykazały, że ludzie, który spożywają daktyle regularnie zwiększają wzrost dobrych bakterii, które chronią nas przed wzrostem komórek nowotworowych w okrężnicy.

7. Uwalniają od objaw sezonowych alergii

Daktyle mają bardzo pozytywny wpływ na sezonowy nieżyt nosa. Inne badania pokazują, że palma daktylowa jest skuteczna w zmniejszaniu kilku markerów zapalenia u pacjentów z sezonowym nieżytem nosa.

7. Pomagają w utracie wagi

Daktyle mogą pomóc również w utracie wagi. Tak, mają błonnik, ale to włókno sprawia, że czujesz się pełny przez długi czas i zapobiega skokom poziomu glukozy we krwi. Ponadto daktyle zawierają przeciwutleniacze, takie jak antocyjany, fenole i karetonoidy. Pozbawiają organizm toksyn, przyspieszają trawienie i zwiększają metabolizm, co prowadzi do utraty wagi.

Czy lubisz daktyle? Jak często je spożywasz? Czy ten owoc pomógł Ci w diecie? Podziel się swoimi doświadczeniami i przemyśleniami z nami i wszystkimi innymi osobami, które jeszcze nie próbowały włączyć tego pysznego owocu do swojej diety.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz