wtorek, 9 lipca 2019

Zacznij przez cały tydzień jeść seler i zobacz co się stanie z Twoim ciałem!

Od ponad 2000 lat uprawiany jest seler zwyczajny. Wykorzystywany jest również jako roślina lecznicza, oprócz stosowania go w sztuce kulinarnej. Posiada on olejki złożone w większości z seskwiterpenów oraz terpenów. Zawiera 2 razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Oprócz tego seler jest bogatym źródłem witaminy PP, K i E, kwasu foliowego oraz witaminy B kompleks. Ma najwięcej fosforu spośród wszystkich warzyw korzeniowych. Cynk, potas czy wapń, również tam znajdziemy.


Lecznicze właściwości selera

Seler nie tylko dostarcza organizmowi minerałów i witamin, ale także stosowany jest w celu wzmocnienia organizmu. Leczy kolki żołądkowe oraz ma działanie rozwalniające. Pomaga przy problemach z pęcherzem moczowym, łagodzi wzdęcia oraz sklerozę. Łagodzi nawet nieprawidłowości miesiączkowania. Seler leczy reumatyzm oraz ma działanie przeciwszkorbutowe.

Zaleca się go osobom odchudzającym się. Wspomaga proces odchudzania, dzięki temu, że przyspiesza przemianę materii. Seler ma działanie odmładzające na naszą skórę i organizm. Zalecany jest cukrzykom do spożywania, poprawia pracę nerek oraz wzmacnia serce.

Seler po ugotowaniu traci część swoich właściwości, dlatego najlepiej jest go spożywać w formie świeżej. Niestety z 35 aż do 85 zwiększa się jego indeks glikemiczny po ugotowaniu. Jeśli chcemy schudnąć powinniśmy unikać produktów z indeksem większym niż 50.

Seler można pokroić na mniejsze kawałki, dlatego świetnie nadaje się do surówek do obiadu czy sałatki. Warto przygotować przepyszną surówkę z selera z dodatkiem rodzynek.

Seler jest idealnym zapychaczem i dopełnieniem do posiłków, ponieważ jest niskokaloryczny. Można go spożywać w dowolnej ilości, gdyż 100 g selera zawiera tylko 21 kcal. Dołóżcie go do obiadu, gdy nie możecie nim się najeść. Cały korzeń selera ma tylko 68 kcal, dlatego kaloryczność niewiele wzrośnie. Najemy się bardzo dobrze, ponieważ seler zawiera 5 g błonnika w 100 g. Dobrze wiemy, że błonnik daje uczucie sytości, ale też poprawia pracę układu trawiennego.

Seler stymuluje produkcję żółci i zapobiega powstawaniu kamieni przez jej zasób w woreczku.  Jeśli zjemy zaledwie 100 g selera to zapewni nam 1/4 dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Osteoporoza, problemy z próchnicą, a także niektóre nowotwory spowodowane są brakiem tej witaminy.

Korzyści wynikające ze spożywania selera
  • Ułatwia trawienie
  • Pomaga zrzucić wagę
  • Zwalcza zapalenia stawów
  • Posiada właściwości przeciwskurczowe
  • Odtruwa organizm
  • Poprawia apetyt
  • Zwalcza nadciśnienie
  • Chroni przed kamicą nerkową i pomaga ją leczyć  
  • Działa moczopędnie
  • Pomaga leczyć stawy
Warto zacząć jeść go częściej, ponieważ seler poradzi sobie z wieloma dolegliwościami oraz korzystnie wpływa na nasz organizm. 

rzepis na surówkę z selera

Składniki 
  • 4 łyżki rodzynek
  • sól
  • pieprz
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 seler
Sposób przygotowania
  1. Obierz ze skórki jabłko i seler
  2. Zetrzyj seler z jabłkiem na dużych oczkach
  3. Następnie dodajemy wcześniej namoczone rodzynki
  4. Doprawiamy i dodajemy jogurt naturalny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz