1. Czerwone mięso
Czerwone mięso, które odnosi się do mięsa w kolorze czerwonym, gdy surowe, jak wołowina lub jagnięcina, nie jest najlepszą rzeczą dla Twojego serca. Jedno z badań wykazało, że ludzie, którzy codziennie spożywają czerwone mięso, mieli wysoki poziom N-tlenku trimetyloaminy, związku chemicznego związanego z chorobami serca. Inni badacze odkryli także związek między regularnym spożywaniem czerwonego mięsa, a zagrożeniem zawałem serca lub udarem.
2. Warzywa i zupy w puszkach
Warzywa w puszkach i zupy w puszkach wydają się wygodnym sposobem dodawania większej ilości warzyw do diety, ale często zawierają zbyt dużo dodanej soli, zwłaszcza jeśli są z sosem lub bulionem. Zbyt duża ilość soli zwiększa ciśnienie krwi. co obniża ilość tlenu docierającego do serca. Wiele konserwantów stosowanych w tych puszkach może być szkodliwych, a jeden popularny dodatek do zupy, glutaminian sodu lub MSG, jest związany z kołataniem serca.
3. Mrożone posiłki
Mrożone posiłki, zwłaszcza obiady telewizyjne, są wygodne, tanie i często mają niską zawartość kalorii. Jednak wiele mrożonych posiłków ma wysoki poziom sodu, często używany do aromatyzowania żywności, a także środek konserwujący. Ludzie powinni jeść około 2000 miligramów sodu dziennie, ale wiele mrożonych obiadów może mieć połowę w jednym posiłku.
4. Wędliny
Mięsa peklowane, które zostały zakonserwowane lub aromatyzowane dodatkiem soli, takie jak bolonia lub salami, zazwyczaj zawierają zbyt dużo tłuszczów nasyconych i mogą zwiększać poziom cholesterolu, który w nadmiarze może powodować, że naczynia krwionośne rozwijają złogi tłuszczowe i zwiększają ryzyko na choroby serca. Nawet jeśli istnieją niskotłuszczowe opcje, wędliny nie są zdrowe dla serca z powodu wysokiego poziomu soli.
5. Smietanka do kawy
Smietanki do kawy często zawierają częściowo uwodornione oleje, powszechne źródło tłuszczów trans, które mogą zwiększać poziom cholesterolu. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli nie lubisz czarnej kawy, mleko jest zdrowszą opcją. Dodawanie mleka na bazie roślin jest zwykle dobrą alternatywą dla śmietanki do kawy.
6. Produkty pieczone
Desery powinny być spożywane z umiarem, ale wypieki, takie jak ciasta, mogą być szczególnie kłopotliwe ze względu na tłuszcze trans. W jednym z raportów stwierdzono, że istnieje dodatnia korelacja między chorobami serca a kwasami tłuszczowymi trans. Wiele wypieków jest aromatyzowanych cukrem, który może wywierać nacisk na serce, jeśli je się go w nadmiarze. Cukier w żywności może również zawierać glukozo-6-fosforan, który może obniżyć funkcje serca do punktu niewydolności serca.
7. Lody
Lody często zawierają wysoki poziom cholesterolu. Pół szklanki lodów waniliowych zawiera ponad 4 gramy tłuszczów nasyconych. To ponad jedna czwarta tego, co dorośli powinni mieć w ciągu dnia, a bogatsze smaki mogą mieć jeszcze więcej.
8. Smażone potrawy
Smażone potrawy są szkodliwe dla zdrowia, ponieważ proces smażenia tworzy tłuszcze trans. 4 uncje porcji smażonego kurczaka mogą mieć tyle cholesterolu, co 11 pasków boczku. Natomiast grillowana pierś z kurczaka może być dobrym źródłem białka w diecie odchudzającej.
9. Soda
W jednym z badań stwierdzono, że regularne picie sody słodzonej cukrem może zwiększać ryzyko chorób serca. Nawet soda dietetyczna nie jest wiele lepsza. Inne badania twierdzą, że osoby regularnie spożywające sztucznie słodzone napoje gazowane były bardziej narażone na udar i choroby serca.
10. Makaron i ser
Makaron i ser są wypełnione tłuszczami nasyconymi i solą, a także kaloriami, które mogą zranić serce. Z tego powodu, podczas gotowania potrawy, spróbuj dokonać zmian, takich jak mleko beztłuszczowe lub niskotłuszczowe.
11. Wątróbka
Nawet żywność, która ma pewne korzyści zdrowotne, może być szkodliwa dla tętnic. Podczas, gdy wątroba jest bogata w żelazo, nadmiar wątroby może zwiększyć poziom cholesterolu. Ponadto połowa tłuszczów znalezionych w części wątroby jest nasycona. Wreszcie, wątroba jest często przygotowywana przez smażenie jej, co, jak wspomniano powyżej, może zwiększać problemy z sercem.
12. Twarożek
Tylko dlatego, że jedzenie nie smakuje słone, nie oznacza, że ma niską zawartość sodu. Twaróg często ma wysoki poziom sodu, który zwiększa ciśnienie krwi, a n iektórzy badacze twierdzą, że to wystarczy, aby przeciwdziałać zdrowszym aspektom żywności, takim jak wysoki poziom wapnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz